Agenda

Dichter Gert Vlok Nel op Wintertuinfestival Nijmegen 24 november

Agenda

Van 22 t/m 25 november vindt het groots opgezette literaire festival Wintertuinfestival te Nijmegen plaats.

Naast namen als Wim T. Schippers, Maxim Hartman, Spinvis, P.F. Thomése, Tonnus Oosterhoff, dj’s Torre en Jop (De Staat), Mauro Pawlowski (dEUS), Christiaan Weijts, Yori Swart, Onno Blom en Ivo Victoria maakt nu ook de Zuid-Afrikaanse dichter en muzikant Gert Vlok Nel zijn opwachting in Nederland. Een exclusief optreden met een nieuw album.

Gert Vlok Nels tour in Nederland met zijn nieuwe cd Onherroeplik start pas zomer 2013, maar hij komt nu al naar het Nijmeegse festival wegens zijn goede band met Wintertuin: hij was vorig jaar artist-in-residence van Wintertuin en startte daar met de opnames van het nieuwe album. “Vir die gelukkige tyd in Nijmegen, waar die album begin het”, schreef hij op de cd. De singer-songwriter zal zaterdag- avond 24 november een aantal prachtige melancholische nummers van Onherroeplik laten horen.

Het Wintertuinfestivalthema is verzamelen. Verschillende schrijvers, dichters, muzikanten, kunstenaars en wetenschappers buigen zich over het festivalthema: de ordening van het universum ofwel de kunst van het verzamelen. Vladimir Nabokov was een gepassioneerd vlinderverzamelaar, Louis Paul Boon had zijn beruchte fenomenale feminatheek en Harry Mulisch verzamelde pijpen. Wat bezielt de verzamelaar? Is het hebzucht, nostalgie of de wens om een deel van de wereld tegen het uitsterven te behoeden? Deze vragen staan centraal op het Wintertuinfestival.

Op deze grootse festivalavond zijn een twintigtal unieke programma’s te bewonderen in het Lindenberg Theater. Wim T. Schippers vertelt over wat verzamelen voor hem betekent, en wordt geïnterviewd over de Sjef van Oekel-omnibus. P.F. Thomése en Tonnus Oosterhoff dragen voor. Dj’s Torre en Jop (De Staat) geven een kijkje in hun platenverzameling, de biografen Onno Blom (Jan Wolkers), Maaike Meijer (M. Vasalis) en Aleid Truijens (F.B. Hotz) spreken over hun werk. Wintertuin presenteert de crossmediale theatervoorstelling Menuet, naar het gelijknamige boek van Louis Paul Boon. Er is een literaire battle tussen Arnhem en Nijmegen, en Wauman’s en Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel legt het verhaal achter de schrijver bloot. Nieuw talent en kersverse winnaars van schrijfwedstrijden worden gepresenteerd, het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit geeft een wetenschappelijke kijk op het festivalthema en er zijn theaterstukken, exposities en veel meer.

Klik voor meer informatie op de volgende links: www.wintertuin.nl
wintertuinfestival 2012