Agenda

Dichter bij de oorlog -Lezing in samenwerking met literair tijdschrift De Gids

Dagelijks zien we gruwelijke beelden van oorlogsgeweld, terroristische aanslagen en vluchtelingen die over velden en wegen Europa binnenstromen. De oorlog lijkt dichterbij dan ooit. Toch blijft de vraag of we ermee in contact kunnen komen.

Literair tijdschrift De Gids onderzoekt of de oorlogswerkelijkheid zich wel láát verbeelden. Met verhalen van Sanneke van Hassel, Maria Barnas en Jan Postma, een poëtische voordracht door Piet Gerbrandy en een video van de Libanese kunstenares Mounira Al Solh (waarvan de afbeelding hierbij een still is).

Tijdens deze presentatie van het nieuwste nummer van De Gids horen we Sanneke van Hassel over een vluchteling uit Afghanistan die met schilderen helpt bij een verbouwing, Maria Barnas vertelt over l’Ecume des jours van Boris Vian, over het werk van de Libanese kunstenares Mounira Al Solh en over haar poëzieklas in de vluchtelingenopvang in Bergen aan Zee.
Jan Postma leest een column voor en Piet Gerbrandy reciteert een gedicht over oorlog uit de oudheid. De avond wordt gepresenteerd door Roel Bentz van den Berg.
Maria Barnas (1973) is dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Haar poëziedebuut Twee zonnen (2003) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs, en in 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op (2007).
Sanneke van Hassel (1971) schrijft romans en korte verhalen. Ze ontving de Anne Blaman-prijs en de BNG Nieuwe literatuurprijs voor haar werk. Onlangs verscheen de bloemlezing De Ochtenden bij De Bezige Bij.
Jan Postma (1985) is politicoloog, fotograaf en journalist. Momenteel is hij werkzaam voor De Groene Amsterdammer.
Mounira Al Solh (1978) studeerde aan de Libanese Universiteit in Beirut en de Gerrit Rietveld Academie, en was als resident verbonden aan de Rijksacademie in Amsterdam. Haar werk omvat video’s, installaties, teksten, fotografie en schilderkunst.
Piet Gerbrandy (1958) is dichter, classicus en Gidsredacteur. Zijn bundel Vlinderslag. Een beurtzang werd bekroond met de Jan Campertprijs 2014.

 

Aanmelden
Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

Beeld: Still uit Now Eat My Script van Mounira Al Solh, 2014

 

15 december 2015
Aanvang: 20.00 uur
SPUI25
Amsterdam