Agenda

'Dia Triunfal' Fernando Pessoa in Utrecht en Amsterdam

Agenda: 8 en 9 maart in Utrecht en Amsterdam

Pessoa werd postuum wereldberoemd met de creatie van meer dan 100 bedachte schrijvers die elk een eigen oeuvre schreven en een eigen, unieke schrijfstijl hadden. In Utrecht en Amsterdam vinden herdenkingen plaats van deze memorabele dag in de wereldliteratuur. Tevens wordt een nieuwe uitgave gepresenteerd waarin voor het eerst de teksten zijn vertaald waarin Pessoa een fictieve ontmoeting tussen zijn schrijvers ensceneerde.

Wat Bloomsday is voor liefhebbers van James Joyce, is Dia Triunfal (triomfdag) voor liefhebbers van Fernando Pessoa (1888-1935). Het was de dag dat hij zijn beroemde heteroniemen (literaire alter ego’s) ontdekte: ‘Het was 8 maart 1914 – ik liep naar een hoge lessenaar, pakte een vel papier en begon te schrijven, staande, zoals ik altijd doe als ik enigszins kan. En ik schreef meer dan dertig gedichten, achter elkaar, in een soort extase waarvan ik de aard nooit zal kunnen definiëren. Het was de triomfdag van mijn leven.’ Pessoa ondertekende die dertig gedichten met een van zijn alter ego’s, Alberto Caeiro. Zijn oeuvre zou uiteindelijk bestaan uit meer dan 30.000 manuscripten, die voor het merendeel na zijn dood werden aangetroffen  in een grote kist op zijn kamer.

Zaterdag 8 maart is het precies honderd jaar geleden dat Pessoa zijn Dia Triunfal beleefde. Op deze 100ste triomfdag wordt de uitgave gepresenteerd van Aantekeningen ter nagedachtenis van mijn meester Caeiro. In deze tekst, van het heteroniem Álvaro de Campos, wordt onder meer verslag gedaan van de enige keer dat de heteroniemen elkaar daadwerkelijk hebben ontmoet. 

Michaël Stoker, gepromoveerd op het werk van Pessoa, zal in Utrecht en Amsterdam een lezing geven over de waarheid achter de triomfdag. En er  is werk te zien van diverse beeldende kunstenaars en filmmakers die Pessoa’s opsplitsing in ‘ikken’ hebben verbeeld. In het boekenweeknummer van het literaire tijdschrift De Parelduiker dat 8 maart verschijnt, wordt ook aandacht aan Pessoa besteed.

Dia Triunfal Fernando Pessoa

Za. 8 maart, 20:00 uur, het Literatuurhuis, Utrecht (UITVERKOCHT)
Zo. 9 maart, 15:00 uur, het Literatuurhuis, Utrecht (kaarten/info:               www.hetliteratuurhuis.nl)

(boekuitgave bij toegangsprijs inbegrepen, kortingstarief alleen i.c.m. Literatuurhuispas)

 
Aantekeningen ter nagedachtenis aan mijn meester Caeiro
Fernando Pessoa
Blz.: 96
Prijs: € 12,50 (vanaf 12 maart te verkrijgen in de boekwinkel)

De Parelduiker, nr 1, jaargang 19, 2014
Blz.: 72,
Prijs: € 12,50