Detlev van Heest – De verzopen katten en de Hollander

In april 2010 zal de debuutroman van Detlev van Heest, De verzopen katten en de Hollander bij Uitgeverij van Oorschot uitkomen.

Zes jaar woont Detlev van Heest met zijn vrouw in het buurtschap Nieuwloofwijk in Tokyo. De eesret tijd van hun verblijf schrijft van Heest nog voor nederlandse bladen, maar zijn productie is stilgevallen. In plaats daarvan boekstaaft hij zijn contacten met Nieuwloofwijkers nauwgezet. Booreiland, zijn kapper, is een van hen. De Nieuwloofwijk leven er hun levens, meestal langs elkaar heen, soms een beetje met elkaar. de geportretteerden komen zo dichtbij dat de lezer ze bijna als zijn eigen buren zal ervaren. Ze roddelen, drinken veel groene thee, ze tobben. Ze worden ziek, sterven zoals in Booreiland. In klein verband is er veel te beleven maar het blijft niet klein De verzopen katten en de Hollander stulpt een in zichzelf gekeerde samenleving om. het schetst het verval van een weemoedig stemmende sfeer vast die verbonden is met verleden en hopeloze vooruitzichten.

De schrijver J.J. Voskuil, die in een levendige correspondentie met Van Heest verwikkeld was, schreef: ‘Wat zo aardig is aan uw dagboek is dat ik in uw reacties op uw omgeving veel veel herken. Het valt mij bijvoorbeeld op hoe uw aandacht, bij alles wat gelijk blijft, onmerkbaar verschuift, alsof u met een lantaarn een pikdonkere omgeving afzoekt.’

Op deze wijze schildert Van Heest een bij uitstek niet-exotisch tafereel. Door de tijd heen ontstaan zo eveneens een portret van de schrijver zelf, zijn vrouw, hun verleden, twijfels, angsten, miscommunicaties. De verzopen katten en de Hollander is het eerste deel van een intrigerend tweeluik. Het biedt de lezer een nieuwe kijk op Japan. Aan het einde van dit boek emigreert Van Heest met zijn vrouw en kat naar Nieuw-Zeeland, waar zich een drama ontvouwt dat wortelt in het eerste boek.

Recent

1 augustus 2018

Blokken op Blokken

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer