De ziel is een pannenkoek – Patty Scholten

‘In De ziel is een pannenkoek blikt Patty Scholten terug op een veelbewogen leven. Via de nonnenschool ontworstelt zij zich aan haar jeugd in de schaduw van de oorlog tot in de oase van Artis . Een bonte stoet aan mannen bevolkt de bundel. Hippies en huwelijk ten spijt blijft haar grote liefde de oudere Arend. Maar als de dichteres na zijn dood ontdekt dat hij een berucht ss’er is geweest, moet ze opnieuw met het verleden afrekenen.

Net zo virtuoos en ontroerend als in haar gelauwerde diergedichten is De ziel is een pannenkoek een mijlpaal in Scholtens leven, in haar oeuvre én in de Nederlandse poëzie. Nooit eerder in de Nederlandse letteren waagde iemand zich aan memoires in sonnetvorm.’

Patty Scholten debuteerde op negenenveertigjarige leeftijd met Het dagjesdier (1995). Daarvoor publiceerde zij onder haar meisjesnaam, Patty Klein, scenario’s voor stripverhalen, die in Donald Duck en Tina verschenen. De meeste gedichten van Patty Scholten zijn sonnetten en veel daarvan gaan over dieren. Haar bundel Traliedieren werd in het Engels vertaald.

De ziel is een pannekoek

Auteur: Patty Scholten
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas
Prijs: € 17,95

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer