Agenda

De week van de klassieken: vertaalster M. D'Hane-Scheltema

Maandag 20 april 2009, 20 uur in  Amsterdam. Toegang gratis, aanmelden kan via www.spui25.nl
In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Uitgeverij Athenaeum, Polak & Van Gennep

In de week van de klassieken, wijdt Athenaeum Boekhandel een avond aan M. D’Hane-Scheltema en haar oeuvre. Louis d’Or-winnaar Joop Keesmaat zal voordragen uit haar werk, en Margot Dijkgraaf zal haar interviewen, over klassieke literatuur, over canon en marge, en over vertalen.

De sprekers
M. D’Hane-Scheltema (1932) is een van de grootste vertalers van de klassieken in Nederland. Ze vertaalde Aischylos, Aristofanes, Juvenalis, Ovidius en Vergilius. In 1965 verscheen haar eerste vertaling, in 1986 kreeg ze de Martinus Nijhoffprijs, in 2008 verscheen haar vertolking van Claudius Claudianus’ Verzamelde gedichten.

Joop Keesmaat (1943) speelde lange tijd bij het Ro Theater en specialiseerde zich in vertelkunst. Behalve stukken uit Ovidius’ Metamorphosen en Vergilius’ Aeneis vertelde hij uit de Edda, de Divina Comedia en Gilgamesj. In 2006 kreeg hij de Louis d’Or, de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol op het toneel, voor zijn rol als Maarten in Hersenschimmen.

Margot Dijkgraaf is literair critica (NRC Handelsblad) en programmeur van SPUI25; ze werd onlangs benoemd tot Ridder in de Orde van het Legioen van Eer (Chevalier de la Légion d’Honneur) wegens buitengewone verdiensten aan de Franse natie.

Lees meer en reserveer: www.spui25.nl