De wanden van Oeverhorst – D. Hooijer

Gesignaleerd door de redactie:

Huize Oeverhorst is ‘een krap draaiende privé-inrichting met een wachtlijst’ voor tijdelijk gestoorden, geleid door de boezemvrienden Wibold en Olaf. Tekenlerares Antoinette keert er na tien jaar terug in haar oude baan: de verwachting is dat zij orde kan houden onder de ‘gasten’, die tegenwoordig overwerkt zijn in plaats van gestoord en daarom een te grote mond hebben. Zij komt er net als de anderen ook te wonen en begint een relatie met Olaf (de psycholoog), terwijl diens vrouw Louise het met Wibold aanlegt. Iedereen is opmerkelijk tevreden. Elk jaar in september wordt de immense wand in de hal van Oeverhorst aspergewit gespoten en door de bewoners kunstig beschilderd. De nieuwe voorstelling wordt op kerstavond onthuld door een enthousiaste burgemeester, die ten slotte verklaart ‘dat men zo graag werkt aan iets waarvan men denkt dat het blijvend is en dat we alleen maar trots kunnen zijn op een instelling als Oeverhorst die dat doorziet’.
De wanden van Oeverhorst is een begoochelende roman vol grandioze zinnen. Tegelijk maakt Hooijer schrijnend duidelijk dat modes en therapieën mogen veranderen, maar dat de wérkelijke verandering in de mens pas plaatsvindt met het ouder worden.

D. Hooijer (1939) debuteerde in 2001 met haar boek Kruik en Kling.  Ze schreef 3 verhalenbundels, waarvan de laatste, Sleur is een roofdier werd bekroond met de Libris Literatuurpijs 2008. De jury loofde de bundel om de negen ongewone verhalen waarin ‘niets vaststaat, afgerond of eenduidig is’. Verhalen waarin de schrijfster; ‘een delicaat evenwicht weet te vinden tussen vertelling en vertelwijze, tussen inhoud en vorm waarbij ze erin slaagt te verrassen, te ontroeren en te doen lachen.’
Haar eerste roman uit 2009, Catwalk, werd net als haar vorige boeken positief ontvangen door de pers. Ze wordt geprezen om haar humor en stilistisch vermogen. Met De wanden van Oeverhorst publiceert zij haar vijfde boek.

De pers over Hooijer:
Rob Schouten in Trouw: ‘D. Hooijer behoort tot onze geestigste schrijvers’ en ‘D. Hooijer is een heuse meesteres in het lichtvoetige genre’.
Jaap Goedegebuure in Het Financieele Dagblad: ‘uitstekend geschreven en buitengewoon onderhoudend’.
De wanden van oeverhorst

D. Hooijer
Blz: 120
Prijs: € 16,00
Verschenen bij uitgeverij Van Oorschot

Lees de recensie op www.Recensieweb.nl

Recent

24 september 2020

Verlangen naar verandering

22 september 2020

De vreemdeling in huis

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 september 2010

Recensie door: Rein Swart

IJzersterke thriller met echte mensen

Het laatste boek van Stewart O’Nan met de wat curieuze titel Laatste avond in de Lobster vroeg om meer van deze schrijver te lezen. Zijn debuutroman Sneeuwengelen kent een soortgelijke ambiance: het is kersttijd, de periode om cadeautjes voor elkaar te kopen en buiten sneeuwt het, maar tegelijk bevinden we ons in een heel andere wereld; niet in die van een lobster restaurant in de staat New York, maar in de omgeving van Pittsburg, waar een jonge vrouw met een pistool om het leven wordt gebracht.

Lees meer