De vrouwenman – Benjamin Burg

Hun leven loopt altijd net iets anders dan ze zouden willen. In Benjamin Burgs verhalenbundel De vrouwenman maken we kennis met enthousiaste mannen die allemaal een ding gemeen hebben: hun dromen botsen steeds weer op de weerbarstige realiteit. En daar hebben ze niet alleen zichzelf mee: ook de vrouwen en kinderen in hun levens komen niet ongeschonden uit de strijd. Al Burgs mannen zijn antihelden: Fatty, de topzware muziekproducent die in Thailand met een rijst-met-groent-en-theedieet gewicht probeert te verliezen om dan de ware liefde te vinden. En de enthousiaste golfer Winter, die tevergeefs vriendschap probeert te sluiten met zijn tien jaar jongere leraar Ben. Of vrouwenman Leo die op zoek gaat naar een nieuwe liefde binnen zijn schoonfamilie. De mannen in Benjamin Burgs verhalen hebben steevast meer goede bedoelingen dan realiteitszin. Toch houden ze het hoofd hoog, slechte whisky drinkend in een tropisch dorpje aan de Mekong of champagne naar binnen slaand in luxe hotelkamers te Parijs.

Benjamin Burg wordt herkend als een Nederlandse meester op de korte baan en schaart zich met De vrouwenman in de traditie van Maarten Biesheuvel, Bob den Uyl en Manon Uphoff. De Groene Amsterdammer over Burgs werk: ‘(Hij) overtreft Carvers zwijgzaamheid over bedoelingen en drijfveren van de personages. Zijn verhalen zijn raadselachtig. Je kunt erover doorpeinzen en je dan nog afvragen of je het wel helemaal tot je door liet dringen.’

De vrouwenman / Benjamin Burg

208 blz.

Prijs: 17,50

Uitgeverij: Podium

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 maart 2008

Kind van Tibet,Soname Yangchen

Een boek over een Tibetaanse vrouw, dat trok mijn aandacht. Na het lezen van Zeven jaar in Tibet heeft Tibet mijn belangstelling gehouden. Maar de twijfel was ook aanwezig, het is een waargebeurd verhaal en daar ben ik niet echt gek op. Wat in die boeken beschreven wordt is meestal erg melodramatisch weergegeven en veel stukken worden weggelaten zodat je met een groot aantal vragen blijft zitten.

Het begin van het boek riep bij mij ook enige weerstand op.

Lees meer