22 april 2010

De tweespalt na de Profeet – Lesley Hazleton

Het intrigerende verhaal van de sjiitische en soennitische rivaliteit

In juni 632 sterft de stichter van de islam zonder een opvolger te hebben aangewezen. Het lijkt voor de hand te liggen dat zijn schoonzoon Ali, die als een zoon voor hem was, het leiderschap op zich neemt. Maar Aïsha, Mohammeds favoriete en invloedrijke vrouw, weet haar vader Abu Bakr als eerste kalief benoemd te krijgen. Als Ali vijfentwintig jaar later alsnog kalief wordt, is het verzet tegen hem zo gegroeid, dat er zich twee richtingen beginnen af te tekenen. Ali wordt vermoord, en uiteindelijk zal ook zijn zoon Hussein omkomen in de Slag van Karbala, waarbij een overmacht aan (soennitische) soldaten het opneemt tegen tweeënzeventig (sjiitische) getrouwen van Hussein. Het schisma is een feit, en de vroege tegenstellingen tussen de aanhangers van Ali (shiat Ali) en de volgelingen van de Profeet werken tot vandaag de dag door.

In De tweespalt na de Profeet verbindt Hazleton verleden en heden met elkaar en laat zij zien dat dit grote schisma mensen in het Midden-Oosten nog steeds bezighoudt. Of je wilt of niet, onontkoombaar word je meegezogen in dit fascinerende verhaal dat nu eens in de zevende eeuw speelt, dan weer in tegenwoordig Pakistan of Irak. De auteur vertelt haar verhaal aan de hand van vroege Arabische bronnen, aangevuld met meer recent wetenschappelijk onderzoek.

Over De tweespalt na de Profeet:
‘The general Western reader will come away from this book with a newfound respect for the depth and power of the early schism in Islam.’ — Professor Wilferd Madelung, Oxford University, author of The Succession to Muhammad
‘A fine, highly readable history of Islam’ — Harvey Cox, Professor of Divinity, Harvard University

Lesley Hazleton studeerde psychologie en schreef veel over het Midden-Oosten voor onder andere The New York Times, The Nation, New York Review of Books, Esquire en Vanity Fair. Ze schreef meerdere boeken, waaronder een boek over Jeruzalem, waar ze lange tijd heeft gewoond.

 

De tweespalt na de Profeet
Auteur: Lesley Hazleton
Vertaald door: Meile Snijders
Verschenen bij: Uitgeverij Bulaaq (april 2010)
Prijs:  € 22,50

Recent

16 augustus 2017

Ideale bestaansvorm

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer