Agenda

De straat van de literatuur in Utrecht

Na een schitterende editie van het Huis in januari jl., maakt het Huis van de Poëzie zich op voor de start van City2Cities, de allereerste Internationale Literatuurdagen Utrecht. Op 9 april begint het festival met De Straat van de Literatuur : een dag vol optredens van meer dan vijftig schrijvers, dichters en muzikanten in de musea, galerieën en huiskamers in de Lange Nieuwstraat tussen het Domplein en het Universiteitsmuseum. U hoort o.a. Renate Dorrestein, Aaf Brandt Corstius, John Burnside, Clara Diesen, Arnold Heertje en Esther Jansma voordragen op bijzondere plekken in de straat: in de kassen van het Universiteitsmuseum, het Pandhof van het Catharijneconvent en zelfs in de woonkamers bij bewoners thuis. Speciaal voor City2Cities verrijst er op het plein voor het Utrechts Archief een negentiende-eeuwse Spiegeltent die het hart van het festival vormt.

Na de Straat van de Literatuur volgen er nog 12 literatuurdagen met optredens van o.a. de grote dichter Lars Gustafsson samen met Bernlef en de Schotse dichter des Vaderlands Liz Lochhead samen met Tjitske Jansen. Het festival duurt tot 21 april.

Een greep uit het programma-aanbod:                                                                                                                                                                                                                         9 april, 12.30-13.30: Utrechtse schrijvers naar Edinburgh & Stockholm. Cees Grimbergen spreekt met de auteurs Alexis de Roode en Wiegertje Postma die voor City2Cities naar respectievelijk Stockholm en Edinburgh reisden. Beide auteurs zijn met een camera op pad gegaan en laten zien hoe de twee steden verschillen van Utrecht.

13.00 – 15.00: Tussen Cats & Kitsch, een literaire variant van ‘ Tussen kunst & Kitsch’. Welke waardevolle boeken staan er bij de lezer in de boekenkast? De bezoeker van het festival kan zijn kleinood meenemen en laten beoordelen door een expert. ’s Middags worden de mooiste vondsten getoond. (gratis toegankelijk, ook zonder passepartout).

12 april, 20.00: Anna Enquist en Håkan Nesser, auteur van de succesvolle Zweedse romans over de gepensioneerde detective Van Veeteren (waarvan ruim vijf miljoen exemplaren zijn verkocht). Tijdens City2Cities spreken zij over elkaars  werk en het grote succes van de Zweedse misdaadroman op zich.

16 april, 20.00: Really Terrible Orchestra (RTO) – zonder concurentie het slechtste orkest van Europa en verre omstreken – komt na uitverkochte zalen in Londen en New York naar Utrecht. Met gastoptredens van Anna Enquist, Bernlef en Jeroen Torenbeek.

20 april, 20.00: Belle van Zuylenlezing door Michel Faber. Writer in Residence Michel Faber houdt de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing: de lezing die het gedachtengoed van Utrecht’s intenationaal meest vermaarde auteur levendig houdt. Faber verblijft –  op uitnodiging van de UU/Centre for Humanities tijdens City2Cities – voor twee weken in Utrecht. 

Bestelinfo: Kaarten zijn ook te koop bij het Utrechts Uitburo bij de VVV aan het Domplein te Utrecht en tijdens het festival (mits niet al uitverkocht in de voorverkoop) vanaf 16:30 uur in de Spiegeltent.
Hoe werkt het?
U koopt een kaartje (online of via het uitburo) en neemt dat op 9 april mee naar de Spiegeltent. Daar krijgt u een polsbandje waarmee u bij elk van de elf locaties in de straat naar binnen kunt. Zolang er plek is; vooral de huiskamers zijn uiteraard snel vol.


Festivalschema Straat van de Literatuur
 
Kaarten online te koop op: www.city2cities.nl