Agenda

De stad der letteren – SLAU – 15 februari – Utrecht

De stad en de letteren

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen presenteert de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) een avond over de stad en de letteren. Wat is de betekenis van literatuur voor een stad? Hoe zorg je voor een bruisend literair klimaat voor schrijvers én lezers? En welke rol speelt de stad in de literatuur? Hoogleraar Literatuur en Samenleving Frans Willem Korsten zal spreken over de literatuur in de stad en Jan-Hendrik Bakker spreekt over de stad in de literatuur naar aanleiding van zijn boek Welkom in Megapolis. Merijn Schipper interviewt de sprekers.

Debat over de letterensituatie in Utrecht: raadsleden reageren. Er is momenteel een kaalslag gaande in de Utrechtse letteren: De Nacht van de Poëzie is zo goed als ter ziele, het Poëziecircus moet in de loop van het voorjaar na 14 jaar zijn deuren sluiten en aan SLAU is een halvering van de subsidie aangekondigd. Dat betekent dat de keuzes die het College van B &W en de raadsleden nu maken desastreuze gevolgen hebben voor Utrecht als literaire stad. De letterenactiviteiten worden nagenoeg weggevaagd. Hoe kan dat in een stad die zichzelf de komende jaren manifesteert als Stad van Kennis en Cultuur en in 2018 zelfs Culturele Hoofdstad wil zijn? Raadsleden van de voornaamste politieke partijen gaan onder leiding van Friso Wiersum in debat over de toekomst van de Utrechtse letteren.

Er wordt niet alleen gesproken over de letteren, er is gelukkig ook poëzie: Dichter Peter Knipmeijer presenteert het Utrechtgedicht van de maand februari. Daarnaast hoort u Ingmar Heytze, Ingeborg Klarenberg, Lennard van Rij, Nanne Nauta en Paul van den Hoven, de schrijvers van de eerste vijf Utrechtgedichten die sinds september 2009 maandelijks op uitnodiging van Kunstliefde en SLAU worden geschreven. De Utrechtgedichten worden mede mogelijk gemaakt door Corio en Rabobank Utrecht.

Dichter Alexis de Roode zorgt voor zijn vaste (markt)boekenrubriek en met de befaamde boekenbingo krijgt u de kans huiswaarts te keren met een juweel van een bundel of een boek.

15 februari, 20:00 uur Café Van Wegen, Lange Koestraat 15, Utrecht – toegang gratis