11 juni 2010

De smaak van appelpitten – Katharina Hagena

Na de dood van haar grootmoeder erft Iris het oude huis in de appelboomgaard. Na vele jaren staat ze weer op de magische plek van haar zomervakanties bij oma. Ze dwaalt door de kamers, de appelkelder en de tuin – door een wereld die niet van deze tijd is.

Maar wat moet ze met deze sprookjesachtige, evenzeer zoete als bittere herinneringen aan de ‘appelzomers’ van toen, waarin een stockoude appelboom maar liefst twee keer achtereen in bloei stond? En wat met al die verhalen over de tantes en hun vrijers, het nichtje Rosemarie op het dak van de veranda, grootvader en zijn dubieuze politieke avonturen en die knul die appels met pitten en al at? En wat moet ze überhaupt met dit oude huis in dit afgelegen dorpje? Om haar onrust te overmeesteren verzorgt ze haar grootmoeders graf, gaat zwemmen, kust de broer van een oude vriendin, scharrelt met potten en oude inmaaketiketten en werkt in de moestuin. Tot iets gebeurt, wat ? ‘zo als alle bewegingen van het lot in onze familie’ – weer met een appel te maken heeft…

De smaak van appelpitten vertelt over drie generaties vrouwen, over de bedrieglijkheden van het herinneren en de (ambigue) kracht van de nostalgie. Katharina Hagena schrijft erover ‘ontroerend, sensueel en oergeestig’. Op een manier dat het vertrouwde opeens in een verrassend licht verschijnt.

Katharina Hagena (1967), studeerde Engelse en Duitse letterkunde, schreef haar promotie over Ulysses van James Joyce, en publiceerde twee kinderboeken. Van haar literaire debuut zijn inmiddels alleen al in Duitsland meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Vertalingen verschijnen in Frankrijk, Finland, Kroatië, Tsjechië, Korea, Noorwegen, Estland, Litouwen, Israel, Polen, Albanië, Roemenië, Letland en Italië.

‘De smaak van appelpitten is puur genot!’ – Martin Walser

De smaak van appelpitten

Auteur: Katharina Hagena
Verschijnt bij: Uitgeverij Cossee (juni 2010)
Vertaald door: Nelleke van Maaren
Prijs: € 19,90

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer