De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021

Door Ingrid van der Graaf

De jury sprak van een verbluffend jaar waarin zij zich niet hoefden te vervelen vanwege de tweehonderdtien ingezonden romans die ze te lezen hadden: ‘wij vermaakten ons juist enorm en rolden van de ene verrassing in de andere’.

Over de romans: ‘Heden, verleden en toekomst kwamen tot ons in uiteenlopende vormen; bekende verhalen kregen verrassende invalshoeken; nieuwe verhalen kwamen erbij, oude en traditionele vertelvormen vonden een bijzondere invulling. De Nederlandstalige literatuur wordt steeds rijker en veelzijdiger.’

Uiteindelijk werden uit vele mooie titels er zes als beste kanshebbers voor deze prestigieuze prijs geselecteerd.

– Confrontaties, Simone Atangana Bekono – Lebowski
Wij zijn licht, Gerda Blees – Podium
De Saamhorigheidsgroep, Merijn de Boer – Querido
– Cliënt E. Busken, Jeroen Brouwers – Atlas|Contact
De onbevlekte, Erwin Mortier – De Bezige Bij
Mijn lieve gunsteling, Marieke Lucas Rijneveld – Atlas Contact

De jury bestaat uit Lilianne Ploumen, politicus (voorzitter); Judith Eiselin, literair recensent van NRC Handelsblad; Johan Fretz, auteur; Maarten Moll, auteur en literair recensent van de lokale krant Het Parool; Yves T’Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur, Universiteit Gent.

Maandag 10 mei wordt de winnaar bekend gemaakt, volgens traditie in het Amstel Hotel (vanzelfsprekend onder voorbehoud) en zal de winnaar live in Nieuwsuur op NPO2 verschijnen.

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden en een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

 

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 april 2011

Rudy Kousbroek - schrijver die zich niet tussen twee kaften liet dwingen
Recensie door Ingrid van der Graaf

In het derde nummer van De Gids aandacht voor de – op 4 april 2010 – overleden essayist, polemist en dichter Rudy Kousbroek. Annet Mooij in het inleidende stuk Bij dit nummer : ‘Het essay vormt  samen met de poezie en het verhalend proza het hart van De Gids’

Lees meer