De schorpioenvis – Nicolas Bouvier

De Zwitserse schrijver, journalist en fotograaf Niolas Bouvier (1929-1998) maakte talrijke reizen door Europa en Azie waarvan hij in verschillende boeken verslag deed. L’usage du monde (De wegen van de wereld), werd een klassieker in het reisboekengenre  over de reis die hij maakte van Joegoslavië naar India in het jaar 1954. Het boek werd unaniem in de pers als meesterwerk geprezen.

De schorpioenvis is het hallucinerende verslag van een persoonlijke crisis die Nicolas Bouvier onderging toen hij na een reis door Azie op Ceylon aankwam. Het is het vervolg op De wegen van de wereld. In De schorpioenvis belandt hij ten slotte op het eiland Ceylon. Hij verbleef van maart tot oktober 1955 in het Portugees-Nederlandse fort van Galle alwaar zijn afdaling naar de hel begint.  Ziek en eenzaam wordt hij gek van de indolente en bijgelovige bewoners van het exotische eiland. Zijn diepe depressie levert een uiterst intiem verslag op met adembenemende beschrijvingen van exentrieke personages, zoals de dikke kruidenierster met haar schorpioenvis, de trotskistische groep, zwarte magie en de heldhaftige strijd tussen de insecten op de binnenplaats van zijn hotel.

De schorpioenvis is een indringend reisverslag van een kunstenaar en avonturier vol rake observaties in een briljante stijl.

 

De schorpioenvis
Nicolas Bouvier
Vertaling: Floor Borsboom
€ 17,90
Uitgeverij Bas Lubberhuizen

www.lubberhuizen.nl

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer