De schorpioenvis – Nicolas Bouvier

De Zwitserse schrijver, journalist en fotograaf Niolas Bouvier (1929-1998) maakte talrijke reizen door Europa en Azie waarvan hij in verschillende boeken verslag deed. L’usage du monde (De wegen van de wereld), werd een klassieker in het reisboekengenre  over de reis die hij maakte van Joegoslavië naar India in het jaar 1954. Het boek werd unaniem in de pers als meesterwerk geprezen.

De schorpioenvis is het hallucinerende verslag van een persoonlijke crisis die Nicolas Bouvier onderging toen hij na een reis door Azie op Ceylon aankwam. Het is het vervolg op De wegen van de wereld. In De schorpioenvis belandt hij ten slotte op het eiland Ceylon. Hij verbleef van maart tot oktober 1955 in het Portugees-Nederlandse fort van Galle alwaar zijn afdaling naar de hel begint.  Ziek en eenzaam wordt hij gek van de indolente en bijgelovige bewoners van het exotische eiland. Zijn diepe depressie levert een uiterst intiem verslag op met adembenemende beschrijvingen van exentrieke personages, zoals de dikke kruidenierster met haar schorpioenvis, de trotskistische groep, zwarte magie en de heldhaftige strijd tussen de insecten op de binnenplaats van zijn hotel.

De schorpioenvis is een indringend reisverslag van een kunstenaar en avonturier vol rake observaties in een briljante stijl.

 

De schorpioenvis
Nicolas Bouvier
Vertaling: Floor Borsboom
€ 17,90
Uitgeverij Bas Lubberhuizen

www.lubberhuizen.nl

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer