14 juli 2011

De schorpioenvis – Nicolas Bouvier

De Zwitserse schrijver, journalist en fotograaf Niolas Bouvier (1929-1998) maakte talrijke reizen door Europa en Azie waarvan hij in verschillende boeken verslag deed. L’usage du monde (De wegen van de wereld), werd een klassieker in het reisboekengenre  over de reis die hij maakte van Joegoslavië naar India in het jaar 1954. Het boek werd unaniem in de pers als meesterwerk geprezen.

De schorpioenvis is het hallucinerende verslag van een persoonlijke crisis die Nicolas Bouvier onderging toen hij na een reis door Azie op Ceylon aankwam. Het is het vervolg op De wegen van de wereld. In De schorpioenvis belandt hij ten slotte op het eiland Ceylon. Hij verbleef van maart tot oktober 1955 in het Portugees-Nederlandse fort van Galle alwaar zijn afdaling naar de hel begint.  Ziek en eenzaam wordt hij gek van de indolente en bijgelovige bewoners van het exotische eiland. Zijn diepe depressie levert een uiterst intiem verslag op met adembenemende beschrijvingen van exentrieke personages, zoals de dikke kruidenierster met haar schorpioenvis, de trotskistische groep, zwarte magie en de heldhaftige strijd tussen de insecten op de binnenplaats van zijn hotel.

De schorpioenvis is een indringend reisverslag van een kunstenaar en avonturier vol rake observaties in een briljante stijl.

 

De schorpioenvis
Nicolas Bouvier
Vertaling: Floor Borsboom
€ 17,90
Uitgeverij Bas Lubberhuizen

www.lubberhuizen.nl

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De kunst van het niets doen reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme en de gebeurtenissen in je leven op je af laten komen, van alle kanten bekijken, en dan weer verder gaan met leven.

Lees meer