De scholierencanon 2008-2009: Krabbé, Mulisch en Slee

Lezen scholieren alleen nog maar moderne pulp, of komt er ook nog Echte Literatuur aan te pas?
De scholierencanon 2008-2009: Krabbé, Mulisch en Slee

Scholieren.com komt voor het eerst met de jaarlijkse Scholieren.com Ranglijst 2008-2009, de lijst met meest gedownloade boekverslagen. En wat blijkt: ‘Het gouden ei’ van Tim Krabbé met bijna 300.000 downloads en daaropvolgend ‘Twee vrouwen’ én ‘De aanslag’ van Harry Mulisch vormen de top drie. In de Hotlist staat Maria Mosterds ‘Echte mannen eten geen kaas’ met stip op 1.

Top 10
De jongste boeken in de Ranglijst zijn ‘Komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun op plek 7 en ‘Radeloos’ van Carry Slee op 9, beiden uit 2003. ‘Het bittere kruid’ van Marga Minco is het oudste boek in de lijst. De titel uit 1957 staat op plek 10. In de Ranglijst is ‘Twee vrouwen’ (Mulisch) een opvallende nieuwe binnenkomer op plek 2: het boek was in 2008 onderwerp van de promotiecampagne ‘Nederland Leest’.

En misschien leuk als toevoeging aan het schrijfstersdebat in De Wereld Draait Door: Saskia Noort staat op 37 en 76, Connie Palmen is niet bij de eerste honderd terug te vinden. Ronald Gipharts hoogstgeplaatste boek is ‘Phileine zegt sorry’, op plek 24. In de categorie klassiekers: Karel ende Elegast staat op plek 22, Multatuli’s Max Havelaar op 31 en Over de Vos Reinaert op 32.

Boekverfilmingen
Boekverfilmingen hebben duidelijk hun effect op de scholierencanon. ‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw staat dit jaar plots op 8, terwijl die titel eerder rond plek 25 bewoog. Voor ‘Radeloos’ van Carry Slee op nummer 9 geldt hetzelfde. In het verleden piekten zo ook ‘Phileine zegt sorry’ van Ronald Giphart en ‘De Oesters van Nam Kee’ van Kees van Beijnum.

Hotlist
In de Hotlist staan de 10 populairste titels die de afgelopen 5 jaar zijn uitgekomen. Uit het niets op 1 staat Mosterds ‘Echte mannen..’, met in de achtervolging Tommy Wieringa’s ‘Joe Speedboot’. Jan Wolkers’ boekenweekgeschenk van 2005 ‘Zomerhitte’ doet het ook opvallend goed, vermoedelijk door de verfilming van vorig jaar.

Opvallende dalers
Er zijn drie opvallende dalers. ‘Het bittere kruid’ van Marga Minco verliest geleidelijk aan populariteit. Stond het boek in 2004-2005 nog op plek 7, dit jaar valt hij nog maar net binnen de top 10. ‘De kleine blonde dood’ (1985) van Boudewijn Buch was jarenlang een topper, maar is inmiddels weggezakt tot buiten de top 10 (plek 13), evenals ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ (1982) van Yvonne Keuls (plek 27).

Toelichting
Scholieren.com is de grootste Nederlandstalige uittrekselsite en houdt sinds december 1999 per boektitel bij hoe vaak een boekverslag wordt gedownload. De Ranglijst schetst een realistisch beeld van de scholierencanon. Scholieren.com wordt maandelijks 3 miljoen keer bezocht, voornamelijk door middelbare scholieren. Dit blijkt onder andere uit de drukte op de site die het levensritme van scholieren reflecteert en cijfers van de Stichting Internet Reclame.
Uit een onafhankelijk onderzoek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam uit 2005 onder ruim 300 middelbare scholieren blijkt de naamsbekendheid van Scholieren.com 98,8%. Scholieren.com is, durven we wel te stellen, een begrip onder middelbare scholieren.
De website is nog altijd in handen van Jon Geerars, die in de jaren negentig uit enthousiasme een persoonlijke homepagina in elkaar schroefde. Behalve boekverslagen en werkstukken omvat Scholieren.com een weblog en een drukbezocht forum.

(bron: persbericht Scholieren.com, www.scholieren.com)

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 maart 2009

Vinkenoog Verzameld

Dat Simon Vinkenoog (1928) de tachtig is gepasseerd is maar moeilijk voor te stellen. Hij treedt overal op, danst en swingt, dicht en zingt en lijkt nog immer alom aanwezig. Dat uitgeverij Nijgh &Van Ditmar nu met zijn verzamelde gedichten komt lijkt een eerbetoon aan deze performer/dichter.

Vinkenoog organiseerde Poëzie in Carré in 1966, een inmiddels legendarische bijeenkomst met een keur aan dichters, die na een copieuze maaltijd optraden in het stampvolle theater.

Lees meer