9 februari 2009

De Sadist: wel of niet geschreven door Gerard Reve?

Woensdag 4 februari bracht het ANP het bericht naar buiten dat er een onbekend verhaal van Gerard Reve opgedoken zou zijn. Het verhaal, getiteld De Sadist, zou het eerste deel vormen van een ‘pornografische novelle’. Literair Nederland in rep en roer. Het ANP bericht was stellig, het was een feitelijk bericht:

‘Het [verhaal] is opgenomen in het tijdschrift Rabarber dat eind 1960 in een oplage van één exemplaar is verschenen, maakte uitgeverij De Arbeiderspers gisteren bekend. Biograaf Eric Duivenvoorden kwam het verhaal tegen tijdens de voorbereidingen voor een biografie over Robert Jasper Grootveld (1932), die geldt als de grote inspirator van de provobeweging. […] Grootveld gaf het tijdschrift Rabarber uit, waarvan slechts één exemplaar uitkwam. Reve onderhield eind jaren vijftig en begin jaren zestig een intieme vriendschap met Grootveld en schreef het verhaal voor diens tijdschrift.’ (ANP)

Twee dagen later wordt het bericht al in twijfel getrokken. Volgens Nop Maas, die aan een biografie over Reve werkt, is De Sadist niet geschreven door Reve. Dit heeft hij maandag gezegd tegen de Vlaamse omroep VRT. Volgens Maas bevat de tekst zinnen die nooit van Reve afkomstig kunnen zijn. Reve was iemand die altijd uiterst precies formuleerde, terwijl deze tekst heel slordig is geschreven. (ANP)

Is de tekst een pastiche op het vroegere werk van Reve? Een publiciteitsstunt van biograaf Eric Duivenvoorden? Of is De Sadist wel door Reve geschreven, en was het gewoon van veel slechtere kwaliteit als we van hem gewend zijn? Lees hier het verhaal De Sadist, en oordeel zelf.

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer