De rokkenjager en diens bijdehante tante – Herta Müller

Als Herta Müller niet aan een roman werkt, maakt ze collagegedichten. Haar huis ligt vol met kleurige knipsels van woorden en afbeeldingen uit kranten en tijdschriften. Deze plakt ze op witte kaarten. Het resultaat is een verzameling gedichten die een lust zijn voor het oog. Ze getuigen van humor, een speelse fantasie en een ongebruikelijke omgang met rijm, maar de verbijstering en de angst die haar prozawerk kenmerken zitten ook hier overal verstopt.

‘en niets wordt

in het alfabet van de angst

zo hondenkoppig plomp en

tegelijk zo hagedissig fijnbesneden

als het heden’

De originele collagegedichten zijn op de rechterpagina afgedrukt, de vertaling op de linkerpagina. Herta Müller (Roemenië, 1953) woont en werkt sinds 1987 in Duitsland. Voordat zij in 2009 de Nobelprijs voor Literatuur ontving, was zij al onderscheiden met onder meer de Kleist-prijs, de Marieluise-Fleisser-prijs en de Europese Literatuurprijs.

Bij De Geus verschenen eerder Ademschommel, Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen, Hartedier, De vos was de jager, Reizigster op één been, Barrevoets in februari, De mens is een grote fazant en de essaybundel De koning buigt, de koning moordt.

‘Herta Müller, winnares van de Nobelprijs voor Literatuur, brengt het leven in een dictatuur als geen ander zo dichtbij. Het is onmogelijk om niet mee te lijden met haar personages.’ – NRC Handelsblad

De rokkenjager en diens bijdehante tante

Auteur: Herta  Müller
Vertaald door: Ria van Hengel
Verschijnt bij: Uitgeverij De Geus (juni 2011)
Prijs: €22.90

Recent

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer