De mansarde – Marlen Haushofer

Een vrouw leidt op het eerste gezicht een rustig bestaan met man en kinderen. De mansarde (dakkamer) is haar domein, daar maakt ze tekeningen van insecten, vissen en vogels. Totdat op maandagochtend een gele enveloppe bezorgd wordt, met daarin haar eigen aantekeningen uit een periode waar ze niet aan herinnerd wil worden.

Net als in De wand schildert Marlen Haushofer in De mansarde een ontroerend en beklemmend portret van een vrouw die zich bewust wordt van het psychisch isolement waarin ze leeft. Haushofer schrijft briljant, scherpzinnig en weet geraffineerd de spanning op te bouwen.

Marlen Haushofer (1920-1970) is een van de grote schrijvers uit de Oostenrijkse literatuur. In 2010 verscheen haar klassieker De wand in herziene vertaling bij Van Gennep, en in 2011 verscheen Wij doden Stella.

Over De wand: ‘Een roman die het verdient altijd verkrijgbaar te zijn en nieuwe generaties lezers aan zich te binden.’ De Groene Amsterdammer

 

De mansarde

Auteur: Marlen Haushofer
Vertaald door: Ria van Hengel
Verschenen bij: Uitgeverij Van Gennep (juli 2011)
Prijs: € 16,-

 

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

13 maart 2018

Tussenwezens

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer