11 juni 2010

Het pad van de spinnennesten – Italo Calvino

De tienjarige Pin woont samen met zijn zuster, een prostituee, en brengt zijn dagen door op straat en in de kroeg. Wanneer hij het pistool van de Duitse minnaarvan zijn zus steelt wordt hij gearresteerd en opgesloten.Hij weet samen met een zestienjarige verzetsheld te ontsnappen en belandt in een partizanenkamp. Hier blijken alle kneuzen uit het verzet te zijn samengebracht: zonderlinge, onbetrouwbare en misdadige lieden.

Het pad van de spinnennesten uit 1946 is Italo Calvino’s eerste roman. In de manier waarop Pin de oorlog beleeft en de andere personages ziet, is de latere Calvino al te herkennen. Het kamp in de heuvels heeft voor Pin iets betoverends, het bos is een sprookjeswereld vol geheimen. En de acties van de partizanen zijn voor hem niet meer dan een opwindend spel waarbij toevallig echte wapens worden gebruikt. Alle personages worden, ondanks hun aardse banaliteit, bijna mythische figuren.

Het pad van de spinnennesten

Italo Calvino
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas (juni 2010)
Vertaald door: Henny Vlot
Prijs: € 18,90

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer