de Letterenloop – 7 juni 2009

Literatuur en hardlopen: het lijkt op het eerste gezicht een wat vreemde combinatie, maar is dit kennelijk toch niet. Schrijven en marathonlopen is in Nederland zo langzamerhand zelfs een vertrouwde combinatie aan het worden. Veel auteurs lopen hard, en er verschijnen steeds meer boeken van en over hardlopende auteurs. Zo verschenen o.a. Marathonloper (2007) van Abdelkader Benali, Looptijd (2003) en Tempo (2007) van Dirk van Weelden en Waarover ik praat als ik over hardlopen praat (2009) van Haruki Murakami.

De literair geïnteresseerde lezer kan weer meerennen met de schrijvers in de Letterenloop, die sport en cultuur met elkaar combineert met als doel Run4Schools, het goede doel dat in- en naschoolse opvang voor kinderen in Kaapstad, Zuid-Afrika organiseert. Met behulp van sport wordt voorkomen dat de vaak nog jonge kinderen met criminaliteit, drugs en prostitutie in aanraking kopen. De Letterenloop 2008 bracht meer dan 15 duizend euro op.

Dit jaar vindt de loop plaats op 7 juni, in de omgeving van Haarlem en Bloemendaal. Er zijn weer veel schrijvers die dit jaar mee zullen lopen: onder andere Abdelkader Benali, Kees van Beijnum, Marion Bloem, Jessica Durlacher, Dolf Jansen en Beau van Erven Dorens. Bovendien steunen veel andere bekende mensen de Letterenloop met een persoonlijke aanbeveling:

Adriaan van Dis, schrijver, tv-presentator en Zuid-Afrika deskundige mailde:
“Ook ik loop warm voor uw plan Run4schools te steunen.”

Dolf Jansen, de hardstlopende schrijver/cabaretier van Nederland deed deze oproep:
“Lees, loop, sprint, hol, ren, lach en bewonder!”

J.M. Coetzee, de Zuid-Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur schreef in een persoonlijke boodschap aan een van de initiatiefnemers dit: “I am most happy to endorse the initiative in raising funds for Run4Schools. Long-distance running is the one sport that has a long and proud tradition in all sectors of the South African community. It is heartening to know that the young South Africans of Mitchell’s Plain will have the generous support of patrons in the Netherlands.”

Gerard Nijboer, meervoudig Europees kampioen marathonlopen en de enige Nederlander die daarmee ooit een Olympisch medaille won, heeft laten weten, dat hij “de Letterenloop en haar goede doel van harte aanbeveelt.”

Kamiel Maase, Olympisch marathonloper zegt er dit over: “De Letterenloop in Bloemendaal, dat is nu eens een leuk initiatief. Het brengt twee verschillende werelden samen, werelden die elkaar prachtig aanvullen. Want er wordt ontzettend veel over hardlopen geschreven en veel hardlopers lezen graag. Daarnaast ben je na een stuk lopen vaak moe en dan is het heerlijk om bij te komen met een boek. Lopen is goed voor het lijf, lezen prikkelt de geest. Een mooie combinatie, toch? Als er dan een Letterenloop georganiseerd wordt voor het goede doel is het plaatje helemaal compleet. Dit initiatief onderschrijf ik van harte!”

Naast deze sportieve bezigheden is er ook een cultureel programma. Dit jaar staan de volgende activiteiten op het programma:
De uitgeverijen Lemniscaat, Gottmer en Holland leveren net als in 2008 een bijdrage aan het kinderprogramma.
Illustratrice Nicole de Cock komt tekenen met kinderen.
Het Haarlems Straatorkest moedigt de lopers muzikaal aan.
U krijgt de kans om met bekende deelnemers op de foto te gaan, of om een handtekening te scoren.
Fredie Kuiper zingt het levenslied voor moegelopen atleten.
Sido Martens brengt zijn Foekje Dillema ballade ten gehore.
Marion Slop verzorgt stoelmassages.
Horeca-ondernemers in Bloemendaal hebben speciale acties om extra geld in te zamelen.
En er komt een Letterenloop-veiling op vrijdag 15 mei.

(Bron: website Letterenloop en NRC)

De inschrijving voor de Letterenloop is nu geopend. Voor meer informatie en inschrijven kijk op de website van de Letterenloop.

 

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer