Agenda

'De geest moet waaien' is gestart!

Door Ingrid van der Graaf

Donderdagavond was er een warming-up in Theater a/d Rijn in Arnhem voor het literaire festival De geest moet waaien onder de titel Nostaalgie. Een avond met verhalen over vroeger in de tijd van nu geplaatst. Samenstelling en organisatie waren in handen van studenten van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, studeerrichting Creative Writing.

Een sfeervolle avond, gepresenteerd door twee quasi sloom/ludieke studentes die
zodoende de Nostaalgie in het programma brachten. Werk werd er voorgedragen door Ayla Schneiders, in 2011 afgestudeerd aan de HKU in Utrecht, richting Writing for Performance en schrijft momenteel voor toneel en soms gedichten waarvan zij Rondje leven voordroeg. Over vroeger, allicht. Hoe woorden kwamen, bewegingen en de wereld groter werden, en zijzelf. Onder een zwarte paraplu droeg zij het gedicht voor. Welk nut kon dit hebben dan alleen als houvast voor de schrijver? Of om suggestief aan te tonen dat het buiten regende. Maar dat was bekend. Menig dichter liep met doorweekte colbertschouder en druipende haren rond. Of was het om de beschutting van haar kinderjaren mee aan te geven?

Thomas Verbogt en Alma Mathijsen lazen afwisselen voor uit eigen werk. Mathijsen studeerde in 2011 af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Beeld & Taal en in datzelfde jaar publiceerde ze haar autobiografische debuutroman Alles is Carmen bij De Bezige Bij.
Voor Thomas Verbogt is nostalgie Nijmegen, waar hij opgroeide. Hij las op zijn geheel  eigen en vertrouwde toon twee verhalen voor uit zijn laatste bundeling verhalen en mijmeringen Herfst in het Oosten. Waarin Verbogt een jeugdige zelf en anderen een slag door het leven laat slaan. Hilarisch en pijnlijk getroffen beschrijft hij o.a. de wens van een tienjarig jongetje bij de drumband te willen horen. Niet zozeer om de muziek als wel om het kostuum, of liever gezegd om de pet die daar bijhoort. Een pet met een flinke klep, zoals van een kapitein, en met een witte veer erop. De pet, die het jongetje Verbogt tijdens het figuren lopen bij een presentatie van de drumband op een schoolplein, ontluisterend door de mand doet vallen. Dat hij geen toon voortbrengt uit de fluit die hij behoort te bespelen, komt dan pijnlijk aan het licht. Perfecte stilte is zijn laatst uitgekomen roman.

Het verrassende, zowel muzikaal als textueel sterke duo, Capiau & Laport sloot het gedeelte voor de pauze af. Stadsdichter van Arnhem Laport voegde zijn krachtig bruisende teksten van zijn betekenisvolle gedichten samen met de ritmische klanken uit de vier snarige bas van Capiau die met zijn Tom Waitsachtige stemgeluid de blues bespeelde en zong. Een veelbelovend en opmerkelijk optreden van twee talentvolle kunstenaars.
In de foyer/kantine werden onder meer de dichters Tjead Bruinja en Daniel Vis gespot maar jammer genoeg bleef er geen tijd voor ondergetekende het verdere programma uit te zitten. Spijtig, zeer spijtig.

Theater aan de Rijn is een intiem theatertje met twee zaaltjes en een kleine foyer/kantine. Het is gevestigd in een oud pand (1886) midden in het centrum van Arnhem. Het eerste gedeelte van de avond vond plaats in de benedenzaal waar ruim 80 bezoekers in kunnen. Dat de zaal overvol was had beslist niets te maken met de gratis entree. Zonder meer was het literaire aanbod de reden dat het publiek door de regen naar het theatertje aan de Rijn trok.

En hiermee stak er een frisse wind op in Arnhem  en de bedoeling is dat die pas zondagavond weer gaat liggen.  Hieronder de programma’s nog eens op rij:

Vrijdag 1 juni
Het festival start vandaag met  het symposium Papier vs. Podium, waarin de werelden van literatuur en theater bijeenworden gebracht. Tom Lanoye en Marjolijn van Heemstra worden geïnterviewd, Jan van Mersbergen, Erik Whien, Jibbe Willems en Bram van der Heijden treden op en Esther Gerritsen geeft naast de keynote speech ook een masterclass.

’s Avonds gaat Tommy Wieringa in gesprek met zeer-korte- verhalenschrijver A.L. Snijders. Onder leiding van Isolde Hallensleben spreken ze over reizen en thuisblijven, over stad en platteland en natuurlijk over literatuur.

Zaterdag 2 juni
Zaterdagmiddag wordt de Arnhemse markt opgeluisterd met voordrachten van Hanneke Hendrix, Wout Waanders en Elfie Tromp, muzikale klassiekers van De Platenbus en de zine-makers van Waai. In een feestelijke parade met muzikanten en dichters trekt de stoet  naar het standbeeld van Johnny van Doorn voor een speciaal eerbetoon aan deze Arnhemse dichter en voordrachtkunstenaar. ’s Avonds wordt de tiende Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren uitgereikt aan Nico Dijkshoorn.

Zondag 3 juni
Een nieuwe generatie literaire magazines presenteert zich. Met frisse namen als Strak, Das Magazin, Kutgitaar, Op Ruwe Planken en de Optimist. De meeste met een oplage waar de traditionele literaire tijdschriften van dromen. Martijn Brugman, schrijver, columnist en uitgever van Maeb is een Magazine, nodigde hen samen met Wintertuin uit voor een middag vol pakkende presentaties en verrassende voordrachten.

Een passe-partout voor het hele festival kost € 22,50 / € 17,50 (student, CJP). Kaartverkoop online in onze webshop, en bij de Arnhemse boekhandels Hijman & Arends, Selexyz dekker en Ongerijmd.

Lees hier alles over het festival