De droom van de Ier – Mario Vargas LLosa

Gesignaleerd door de redactie

De Britse diplomaat Roger Casement wordt uitgezonden naar Congo om daar een bijdrage te leveren aan de civilisering van de inheemse volkeren. Bij aankomst blijkt hij te zijn terechtgekomen in een gruwelijke wereld van uitbuiting en moordpartijen. Casement besluit hierover te rapporteren en wordt een van de eerste voorvechters voor de mensenrechten – niet alleen in Congo maar ook in het Amazonegebied en in zijn thuisland Ierland, waar hij de onderdrukking van zijn eigen landgenoten moet erkennen. Maar terwijl zijn vrijheidsstrijd hem een zeer gerespecteerde positie oplevert moet hij steeds meer zijn best doen om zijn eigen donkere geheimen verborgen te houden.

In deze op waarheid geïnspireerde roman begint zijn omgeving steeds meer aan de integriteit van de held Casement te twijfelen.

De droom van de Ier is een epische roman over een dappere man die genoeg lef heeft om de uitbuiting van anderen bespreekbaar te maken, maar zijn eigen keuzes niet kan verantwoorden.

 

Cees Zoon in De Groene Amsterdammer van 30 juni 2011: ‘In de droom van een Ier’ hanteert Vargas LLosa zijn bekende procede van een ‘niet te ontwarren kluwen van fictie en feiten’. (…) De roman, een soort fictieve biografie in die visie, is een alternatief voor de officiele geschiedschrijving en staat dichter bij de werkelijkheid.

 

De droom van de Ier
Mario Vargas LLosa
Blz.: 399
Prijs: € 19,95
Uitgeverij Meulenhoff

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer