20 juli 2011

De droom van de Ier – Mario Vargas LLosa

Gesignaleerd door de redactie

De Britse diplomaat Roger Casement wordt uitgezonden naar Congo om daar een bijdrage te leveren aan de civilisering van de inheemse volkeren. Bij aankomst blijkt hij te zijn terechtgekomen in een gruwelijke wereld van uitbuiting en moordpartijen. Casement besluit hierover te rapporteren en wordt een van de eerste voorvechters voor de mensenrechten – niet alleen in Congo maar ook in het Amazonegebied en in zijn thuisland Ierland, waar hij de onderdrukking van zijn eigen landgenoten moet erkennen. Maar terwijl zijn vrijheidsstrijd hem een zeer gerespecteerde positie oplevert moet hij steeds meer zijn best doen om zijn eigen donkere geheimen verborgen te houden.

In deze op waarheid geïnspireerde roman begint zijn omgeving steeds meer aan de integriteit van de held Casement te twijfelen.

De droom van de Ier is een epische roman over een dappere man die genoeg lef heeft om de uitbuiting van anderen bespreekbaar te maken, maar zijn eigen keuzes niet kan verantwoorden.

 

Cees Zoon in De Groene Amsterdammer van 30 juni 2011: ‘In de droom van een Ier’ hanteert Vargas LLosa zijn bekende procede van een ‘niet te ontwarren kluwen van fictie en feiten’. (…) De roman, een soort fictieve biografie in die visie, is een alternatief voor de officiele geschiedschrijving en staat dichter bij de werkelijkheid.

 

De droom van de Ier
Mario Vargas LLosa
Blz.: 399
Prijs: € 19,95
Uitgeverij Meulenhoff

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer