Agenda

De dagboekenavond van J.J. Voskuil

Van 1939, het jaar waarin Voskuil dertien werd, tot 2006, het jaar dat hij tachtig werd, hield Voskuil dagboeken bij – meer dan 160 schriften vol. Deze schriften vormen de basis voor het typoscript van zijn levensbeschrijving.

De dagboeken zijn een zeer persoonlijke kroniek van een tijdvak, ruwweg twee derde van de twintigste eeuw. De naoorlogse intellectuele elite wordt door zijn schrijvershand geportretteerd en gefileerd, waarbij er maar weinig heel blijft van de broodschrijvers en andere kunstbroeders en -zusters. Ook de wetenschapsbeoefenaars mogen op een demasqué rekenen, geheel in lijn met en stijl van Het Bureau. Waar in zijn boeken de monologue intérieur vrijwel steeds ontbreekt, bevatten de dagboeken een rijke gedachtewereld. Voskuil ontleedt zichzelf genadeloos. Het levert een zelfportret op dat, zoals hij dit zelf uitdrukt, niet altijd sympathiek is.

Het eerste deel, Bijna een man. Dagboeken 1939-1956 van de dagboeken van J.J. Voskuil wordt tijdens deze avond gepresenteerd. De bijeenkomst van deze feestelijke avond is het eerste moment waarop het boek kan worden gekocht.

Sprekers zijn Voskuilkenners- en liefhebbers Mirjam van Hengel, Hanneke Groenteman en Elsbeth Etty.

Koop hier uw ticket: https://www.athenaeum.nl/voskuil

 

21 september 2022
Aanvang: 20.00 uur - 21.30 uur
Aula Lutherse Kerk
Amsterdam