De Anna Blaman Prijs wordt dit jaar uitgereikt, tijd voor een filmpje over deze schrijfster

Documentaire over Anna Blaman uit 2011 in de serie Rotterdammers van Formaat. Anna Blaman (1905-1960) werd geboren in Rotterdam als Johanna Petronella Vrugt. Aanvankelijk onderwijzeres Frans op scholen en administratief medewerkster bij gemeentebedrijven, richtte zij zich uiteindelijk helemaal op haar schrijversloopbaan. 

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Krijgertjes

Is het een cadeautje? Elke boekenkoper kan deze vraag dromen. Je bent net een inspirerend bezoek aan de boekhandel aan het afronden en hebt het boek naar keuze op de toonbank gevleid. De vraag geeft je een schuldgevoel omdat je een boek voor jezelf koopt. Egoïst! Een boek geef je cadeau. Boeken zijn cadeauartikel nummer één, daar kan geen nieuwe, door elektronica beheerste tijd tegenop. Op zich verheugend natuurlijk. Toch klinkt de vraag stupide. Zou een boekverkoper niet vermoeden dat er mensen zijn die boeken voor zichzelf kopen? Als ik een cadeaupapiertje wil, dan vraag ik er wel om. Ik ken mensen die het boek uit valse schaamte toch laten inpakken, om thuis het plakband weer los te peuteren. Cadeautje voor jezelf.

Heel veel geschonken boeken worden niet gelezen. Men werpt even een gespeeld enthousiaste blik op het boek dat men niet wilde hebben en roept: Goh, wat leuk!

Lees meer