Agenda

De andere wang: Vergeven of Vergelden? Tweeluik van SLAU

‘I’m gonna sue you!’, is het eerste wat je in de VS hoort als je je medemens bewust of onbewust iets onwelgevalligs hebt aangedaan. Rond het begrip ‘vergeving’ hangt een spruitjeslucht. Ook hier zijn we er aan gewend geraakt op te komen voor onze rechten. Waarom eigenlijk?

Schrijvers, filosofen en ervaringsdeskundigen discussiëren in een tweeluik van Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) en Studium Generale over deze kwestie. Tijdens het eerste deel van het tweeluik op 16 november staat de persoonlijke worsteling met vergeving centraal, op 23 november komt het huidige humeur van de samenleving en de plaats van begrippen als tolerantie, empathie, begrip en vergevingsgezindheid  aan bod. Met o.a. Aleid Truijens, Andreas Kinneging, Manon Uphoff, Rob Schouten en Joachim Duyndam.

Onder meer theoloog Frank Bosman, de filosofen  Andreas Kinneging en Joachim Duyndam en schrijvers Manon Uphoff en Rob Schouten buigen zich over de vraag of deugden als ‘vergeving’, ‘begrip’ en ‘verzoening’ in een samenleving waarin de individuele vrijheid het grootste goed is nog (kunnen) bestaan. Leidraad van de avonden is De Andere Wang van Willem van Leeuwen. Hij vertelt wat de zoektocht in zijn boek hem wijzer heeft gemaakt. Is vergeving een absolute term, altijd en overal toepasbaar of bestaan er onvergefelijke voorvallen? Welke motieven heb je nodig om over de wrok heen te stappen? Wrok kan voortkomen uit persoonlijk leed, maar hoe zit het met grote misdaden tegen de mensheid? Kun je vergiffenis schenken aan de aanstichters van de holocaust?

Woensdag 16 november
Aleid Truijens spreekt met Patricia Jimmink, die in haar jeugd seksueel werd misbruikt, eerst door een buurman en daarna door haar stiefvader. Haar moeder wist dat het gebeurde, maar greep niet in. Nu haar ouders oud zijn, blijft ze hen bezoeken, maar vergeven kan ze hen niet: “sommige dingen zijn onvergeeflijk.

 

Woensdag 23 november
Spreekt Aleid Truijens met Jack Keijzer die drie jaar geleden zijn zestienjarige zoon Pascal verloor. Hij werd koelbloedig vermoord. ‘Pascal is er niet meer en komt ook nooit meer. De hoofddader kreeg vijftien jaar cel. Hij gebruikte een snoeischaar om onze zoon te verwonden, hij reed over hem heen, hij heeft zich niet om hem bekommerd en hij heeft zichzelf niet aangegeven.’ Als je zoiets hebt meegemaakt is het begrip vergeving allicht mijlen verwijderd van het gratuite begrip uit de zelfhulpboeken.

Leidraad van de avonden is De Andere Wang van Willem van Leeuwen. Hij vertelt wat de zoektocht in zijn boek hem wijzer heeft gemaakt. In het licht van het huidige humeur van de samenleving levert het nadenken over vergeving en verzoening een relevant debat op.

 

Woensdag 16 en 23 november | 20:00 uur
Academiegebouw | Domplein 29 | Utrecht
www.slau.nl | Toegang: gratis