David Van Reybrouck

David van Reybrouck (Brugge, 1971) is cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver. Hij is tevens verbonden aan dagblad De Morgen, waarvoor hij essays, reportages en kritieken schrijf.

Persoonlijk

David Van Reybrouck werd in 1971 geboren in Brugge en studeerde archeologie en filosofie in Leuven. Hij behaalde een masters in Cambridge en promoveerde in Leiden.

Hij woonde en werkte een tijdlang in Barcelona en Parijs. In 1999 en 2000 was hij wetenschappelijk coördinator van AREA (Archives of European Archaeology), een Europees onderzoeksnetwerk voor de geschiedenis van de archeologie.

Hij was tevens enkele jaren als cultuurhistoricus verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven. Daar deed hij onderzoek naar de geschiedenis van de Belgische archeologie en naar de geschiedenis en de architectuur van West-Europese dierentuinen.

De naam David Van Reybrouck is in de literaire wereld al gevestigd voordat hij een roman of dichtbundel uitgegeven heeft. Zijn eerste boek, De Plaag. Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika verschijnt in 2001, en wordt bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Dit boek is onder de non-fictie te scharen, het soort meeslepend geschreven reportages waarin ook een schrijver als Frank Westerman excelleert. Voor de toneelbewerking met onder anderen Josse De Pauw, onder de titel Die Siel van die Mier ontvangt hij in 2004 de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Eind 2006 is Van Reybrouck writer in residence in Amsterdam. (http://www.writerinresidence.nl ) Kort erna verschijnt zijn eerste roman, Slagschaduw.

Later dat jaar verscheen ook Waar België voor staat, een pleidooi voor een sereen en solidair debat over de toekomst van België. Aan het eind van datzelfde jaar ging zijn theatermonoloog Missie in première in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. De monoloog kwam tot stand uit gesprekken die Van Reybrouck had met oude missionarissen in Congo en werd bekroond met de Arkprijs van het Vrije Woord voor.

Bron: www.literairnedeland.nl

Bijzonderheden

  • Van Reybrouck schrijft ook gedichten, enkele daarvan werden opgenomen in het eerste nummer van Het liegend konijn uit 2003, het poëzietijdschrift van Jozef Deleu.
  • Patrick Bassant, criticus van Literair Nederland over Slagschaduw: ‘Van Reybrouck is gedebuteerd met een roman die zo geraffineerd met thema’s en motieven omgaat dat je pas als je het boek hebt uitgelezen, merkt hoe goed alles past.’

Werken

  • De Plaag. Het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika (non-fictie, 2001)
  • Slagschaduw (roman, 2007)

Prijzen

  • 2002 Vlaamse debuutprijs voor De plaag
  • 2004 Taalunie Toneelschrijfprijs voor Die Siel van die Mier
  • 2004 Literatuurprijs voor ongepubliceerd kort proza van de Provincie West-Vlaanderen voor de radiocolumns die hij voor Radio 1 Heldenmoed maakte.
  • 2008 Arkprijs van het Vrije Woord voor Missie

Recent

16 september 2021

De kracht van fictie

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 september 2011

Recensie door: Laura Schans
Recensie door Laura Schans

Dwaalsporen

Aan de titel is het al af te lezen: dit is een boek over de liefde. De flaptekst verraadt nog iets meer: dit boek gaat over de liefde tussen Melle en Fee. ‘Volgens haar vriend Melle zijn grote liefdes het gevolg van overmacht. Van gemiste treinen, vergeten afspraken en vreemde ongelukjes. Fee gelooft niet in overmacht. Een afspraak is een afspraak, treinen mist ze nooit en ongelukjes overkomen je alleen als je niet goed uitkijkt.’ Laat het duidelijk zijn: dit boek gaat over liefde en over botsende overtuigingen.

Lees meer