Dandy?s, decadenten en fatale vrouwen

Dandy’s en decadenten ? ze zijn zo Engels als fish and chips. Het begrip ‘decadentie’ voor een literaire stroming mag dan een Franse vondst zijn, toch keken Baudelaire en zijn navolgers naar de Britse eilanden voor hun bronnen. Zij verlustigden zich aan de Engelse dandy’s, de seksuele uitspattingen van Lord Byron en het rebelse atheïsme van Shelley.

Dandy’s en decadenten van Martin Koomenonlangs verschenen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen, is een uitvoerige studie en een naslagwerk over dandy’s, decadenten en fatale vrouwen, hun Engelse afkomst en de spanning tussen de stiff upperlip en de losbandige mores van de Britse dandy.

Martin Koomen schreef naast thrillers en romans een tweetal veel geprezen gidsen, De literaten van de Linker Oever en Het literaire Dublin.

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

09 maart 2011

Recensie: De Belegering van de Jonker - Karel Wasch

Recensie door: Rein Swart

Sappige impressie van een modern hoofdstedelijk milieu

Een schrijver laat altijd meer zien dan hij denkt, schrijft Marja Pruis in Kus me, straf me. Dat geldt ook voor Karel Wasch die in bedekte termen vertelt over zijn jeugd. Het is al snel duidelijk dat die zich afspeelt in Amsterdam. De Tempel waarin de gymnasiast Werner samenkomt met zijn vrienden, kan niet anders zijn dan Paradiso en ook boekhandelaar Gert Braat en zijn zoon Walter zijn vanuit de verte herkenbaar.

Lees meer