Daar staat mijn huis – Hans Keilson

‘In 1936 vluchtte Hans Keilson (1909) uit Berlijn naar Nederland. Hij vond onderdak in Bussum, waar hij zich, na een onderduikperiode in de Tweede Wereldoorlog, met zijn toenmalige vrouw en in de oorlog geboren dochter zou vestigen. In Daar staat mijn huis vertelt Keilson over het leven dat hij achter moest laten. Over zijn ouders, zijn kindertijd in het dorpje Bad Freienwalde en zijn middelbareschool- en studietijd in een voor hem en de zijnen steeds vijandiger wordende samenleving.

De psychiater Keilson zoekt in zijn herinneringen naar de momenten waarop hij zich bewust werd van de subtiele manieren waarop de mensen hem als anders gingen zien en behandelen. De oorlog zou een blijvend stempel op zijn leven drukken. Zijn werk met Joodse kinderen en zijn onderzoek naar hun trauma’s in de jaren erna hielpen hem bij het verwerken van het verlies van zijn ouders en gaven zijn door de nazi’s verbrokkelde leven opnieuw richting. Keilsons herinneringen vormen een zelfonderzoek naar zijn wortels, naar zijn ontworteling en naar zijn opnieuw wortel schieten, in Nederland – daar waar zijn huis staat.’

Van Hans Keilson verschenen eerder de boeken In de ban van de tegenstander en Komedie in mineur, waarmee hij wereldfaam verwierf. Daar staat mijn huis is begin jaren negentig geschreven en werd in 2010 teruggevonden in het archief van de inmiddels 101-jarige Hans Keilson.

Daar staat mijn huis

Auteur: Hans Keilson
Vertaald door: Piet de Moor
Verschenen bij: Uitgeverij Van Gennep
Prijs: € 9,90

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer