26 juli 2011

Daan, Een Portugees op voetkussentjes van fluweel – Tessa de Loo

Tessa de Loo krijgt van een vriend een hond als kerstcadeau. Het blijkt een vondeling te zijn – zijn angst voor mensen doet het vermoeden rijzen dat hij in zijn korte bestaan als jachthond ernstig mishandeld is. Met hem onafscheidelijk aan haar zijde ontdekt ze Portugal, het land waar ze kort daarvoor is neergestreken. De lezer wordt meegesleept in verhalen over hoe ze Daan pousada’s binnensmokkelt, over zijn heftige liefdesleven, ontdekkingstochten in de natuur en zijn passie voor mugjes.
Wanneer hij overlijdt, begraaft ze hem aan de voet van een dikke ficus. Maar Daan is daar niet, hij zit in dit verhaal. Het verslag van een bewogen hondenleven, van een intelligente Bretonse spaniel met gevoel voor humor en drama, een armzalige vondeling die zich ontpopt tot de leukste schrijvershond van het noordelijk halfrond.

Tessa de Loo woont sinds 1995 in Portugal. Daan is het eerste boek dat zich daar volledig afspeelt en waarin zij verslag doet van haar mediterrane leven. Zij is auteur van  o.a. De tweeling, welk in 2002 werd verfilmd door Ben Sombogaart. Zij debuteerde in 1983 met De meisjes van de suikerwerkfabriek.

 

Daan, Een Portugees op voetkussentjes van fluweel
Tessa de Loo
Blz.: 136
Prijs: € 12,50
Uitgeverij De Arbeiderspers

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer