Agenda

Cursus in de Stadsschouwburg: 'Van boek naar toneelvoorstelling'

Op 17 november start in de Stadsschouwburg Amsterdam de cursus ‘Van boek naar toneelvoorstelling’, een cursus die erg geschikt is voor literatuurliefhebbers.

In de cursus wordt ingegaan op de vraag: hoe bewerk je een literaire tekst tot een toneeltekst?
Drie voorstellingen, gebaseerd op drie markante romans, worden bezocht en besproken: Dostojevski’s De gebroeders Karamazov, Heren van de thee van Hella S. Haasse en Tirza van Arnon Grunberg. Het is de bedoeling dat de cursisten van tevoren de romans (individueel) hebben gelezen. De cursus wordt begeleid door dramaturge Laura Minderhout en verschillende gastdramaturgen.

DE GEBROEDERS KARAMAZOV – RO THEATER
Het verhaal van de Karamazovs is een familiedrama met overspel, leugens, moord, drank, verveling en schitterende filosofische overpeinzingen, zoals alleen de grote Russen dat konden. Het RO Theater bewerkt Dostojewski’s wereldberoemde roman De gebroeders Karamazov uit 1879 tot een theaterkrimi over een uit de hand gelopen familievete. Vader Karamazov heeft bonje met alledrie zijn zoons. Met de oudste ruziet hij over geld en vrouwen, de middelste is te fanatiek gelovig naar zijn zin en de jongste gaat te ver in zijn atheïsme. Dan wordt de oude Karamazov vermoord. De vraag is alleen door wie.
De gebroeders Karamazov is niet alleen een spannende whodunnit, maar ook een intrigerende voorstelling over het eeuwige gevecht tussen goed en kwaad. Regisseur Alize Zandwijk zet ze haar schouders onder deze fameuze Dostojevski, geholpen door een sterke cast met o.a. Jack Wouterse, Herman Gilis en Fania Sorel.

HEREN VAN DE THEE – HUMMELINCK STUURMAN THEATERBUREAU
In het woeste gebergte van Midden-Java voert Rudolf Kerkhoven strijd om een theeplantage tot bloei te brengen. Hij wordt niet alleen tegengewerkt door de natuur, maar ook door zijn eigen familie. Zijn vrouw Jennie kwijnt weg aan zijn zijde, maar Rudolf ziet het niet. Hij wordt verblindt door zijn streven van de theeplantage een succesvolle onderneming te maken. Als hij tot inkeer komt, is het te laat. Ger Thijs regisseert Cees Geel, Nienke Römer, Hein van der Heijden e.a. in deze theaterbewerking van Heren van de thee, de bestseller van Hella S. Haase uit 1992.
Na Max Havelaar, De stille kracht, Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan en De Batavia is Heren van de thee het laatste deel van het koloniale vijfluik van Hummelinck Stuurman over het Indische verleden van Nederland.

TIRZA – NATIONALE TONEEL
Jörgen Hofmeester is alles kwijt. Zijn zorgvuldig gespaarde vermogen is in rook opgegaan. Zijn vrouw heeft hem verlaten voor een jeugdliefde. Zijn oudste dochter is een bed & breakfast begonnen in Frankrijk. De uitgeverij waar Hofmeester werkte heeft hem ‘overtollig’ verklaard. De enige voor wie hij nog leeft is Tirza, zijn 18-jarige dochter. Als Tirza thuiskomt met haar nieuwe vriendje Choukri, beseft Jörgen dat hij zijn ook zijn jongste dochter zal verliezen en slaan bij hem de stoppen door. Wat volgt is een nachtmerrie.
Arnon Grunberg kreeg in 2007 zowel de Libris-literatuurprijs als de Gouden Uil voor Tirza. Johan Doesburg regisseert de eerste theaterbewerking van Tirza. De hoofdrollen zijn voor Kees Hulst, Ariane Schluter en Sophie van Winden.

De start van de cursus is 17 november. Het gaat om 4 cursusavonden en 3 voorstellingen. De prijs is € 105,- € (incl. toegangskaarten). U kunt zich voor de cursus aanmelden via het bespreekbureau (020 624 23 11).

Voor meer informatie: http://www.stadsschouwburgamsterdam.nl/page.ocl?pageid=23

(Bron: © Stadsschouwburg Amsterdam, op de foto: de gebroeders Karamazov)