Agenda

SLAA organiseert Current Literary Affairs

Met de serie Current Literary Affairs onderzoeken SLAA, het Bijlmer Parktheater en Read My World het internationale literaire discours anno nu. Met het oog op Read My World 2017 Black USA zijn voor de eerste edities twee Amerikaanse schrijvers naar Nederland gehaald: Colson Whitehead en Yaa Gyasi. Op 22 januari gaat Colson Whitehead in gesprek met specialist gender, etniciteit en postcolonial studies Nancy Jouwe.

unnamedDe New Yorkse schrijver Colson Whitehead schreef zes romans, waaronder The Intuitionist (1999) en de met de National Book Award bekroonde The Underground Railroad. Deze laatste roman werd  door de TIME bestempeld tot een van de 10 beste werken van 2016 en gaat over Cora, slavin op een katoenplantage in Georgia. Het leven daar is vreselijk voor alle slaven, maar voor Cora is zelfs binnen deze categorie nog een uitzondering: langzaamaan begint ze in een jonge vrouw te veranderen, met alle gevolgen van dien. Nadat zij verkracht is door haar meester ontmoet ze Caesar, net aangekomen uit Virginia. Hij vertelt haar over de underground railroad, een netwerk van safe houses en geheime routes die hen naar vrije staten kan leiden, en ze beginnen hun ontsnapping van de plantage te plannen.

De ondergrondse spoorweg is letterlijk een tunnelstelsel dwars door Amerika. Cora’s reis leest als een macabere Alice in Wonderland. In alle zuidelijke staten die ze aandoet, wordt Cora geconfronteerd met nog groteskere vormen van racisme en terreur en is een alternatieve geschiedenis van de slavernij in Amerika.

Reserveren Bijlmerpark
Kijk voor meer informatie op SLAA.nl
22 januari 2017
Aanvang: 20.00 uur