Connie Palmen wint Libris Literatuurprijs

Door Ingrid van der Graaf

Niet eerder iemand zo volslagen verrast en onthand de Libris Literatuurprijs zien winnen. En nooit iemand zo’n domme vraag horen stellen aan een prijswinnaar. Connie Palmen won, geheel naar verwachting of juist volledig onverwacht, met haar boek Jij zegt het de fel begeerde prijs, zo werd gisteravond bekend gemaakt in het Amsterdamse Amstel Hotel door de voorzitter Dick Benschop:

Libris Literatuur Prijs 2016 gaat naar deze schitterende roman, waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan.

palmen 2a23efc113a1Palmen vindt spanning onaangenaam, liet ze later weten aan Twan Huys in Nieuwsuur. En dat was haar aan te zien toen bekend werd dat zij de prijs gewonnen had. Aan haar tafel barstte een ongelofelijk tumult los als was het getroffen door een schokkend nieuwsbericht. De spanning van weken als gedoodverfde winnaar de dagen door te komen, waarbij die laatste dag ook nog het Ajax – PSV syndroom kwam, ontlaadde zich bij de uitslag van de jury.

 

Het winnende boek is, zoals ze het zelf noemt in een gesprek bij Boeken met Brands: Een ‘Judasroman’ over verraad. Het gaat in Jij zegt het over de noodlottige liefdesrelatie tussen het dichtersechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Waarin ze het woord geeft aan de echtbrekende en verguisde Ted Hughes.

Beschamendste vraag die avond kwam van Twan Huys, of de jury barmhartig was geweest een vrouwelijke auteur te benoemen? Daar viel Palmen wel even bij stil en riposteerde dat dat niet te hopen was.

Uit handen van Jet Bussemaker (minister Onderwijs- en Cultuur), ontving ze de Libris-cheque van 50.000 euro en een bronzen legpenning. Aan Twan Huys verzekerde ze dat dit geldbedrag haar leven niet overhoop zou gooien, gewoon doorgaan met leven in dat fijne grachtenpand in Amsterdam en de tijd nemen voor het schrijven van een volgend boek.

Palmen debuteerde in 1991 succesvol met De wetten, voor haar tweede roman De vriendschap ontving ze in 1995 de AKO Literatuurprijs. Ze is bekend om haar romans die dicht op de werkelijkheid staan, zoals Lucifer, over de flamboyante componist Peter Schat en Geheel de uwe waarin veel over het leven van Ischa Meijer is te herkennen. En voor haar overleden geliefden schreef ze: I.M. (Ischa Meijer) en Logboek van een onbarmhartig jaar (Hans van Mierlo).

Sans rancune werd ze door de overige genomineerden, P. F. Thomèse, (de tweede grote kanshebber), Alex Boogers (Alleen met de Goden), Inge Schilperoord (Muidhond), Thomas Verbogt (Als de winter voorbij is) en Joke van Leeuwen (De onervarenen) gefeliciteerd. Intussen staan Palmen en Thomèse nog op de shortlist van de Fintro Literatuurprijs (voormalige Gouden Boekenuil). Wie er dan zal winnen wordt 5 juni bekend gemaakt.

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 juni 2011

Recensie door: Karel Wasch
Recensie door Karel Wasch

Jan Kleefstra (1964) en Floris Brown (1948) hebben deze bundel gedichten samen gemaakt. Dat is echter minder opmerkelijk dan het lijkt. Jan Kleefstra dicht vaak in het Nederlands, maar ook in het Fries, Floris Brown in het Zuid-Afrikaans. Deze twee talen hebben hun wortels in het Nederlands. Die talen hebben een klank en een zuiverheid (excusez!) die bijna  als een oervorm van Nederlands aandoet. Bovendien delen beide dichters hun liefde voor de natuur. Kleefstra is een verwoed vogelaar en weet alles van een natuurgebied in Friesland, Het lege midden geheten.

Lees meer