22 maart 2011

Congolese wiskunde – In Koli Jean Bofane

Célio Matemona (bijgenaamd Célio Mathématik) groeit op in armoede, maar droomt van een toekomst als wiskundige. Het kostbaarste bezit van deze wees is een oud schoolboek van zijn vader, die gedood werd tijdens een conflict.
Met de theorieën en formules uit het boek probeert Célio het lot, dat hem tot nu toe niet gunstig gezind was, naar zijn hand te zetten. Wanneer hij een baan krijgt aangeboden als adviseur van de president, lijkt zijn droom in vervulling te gaan.
Door de rake beschrijvingen en de sterke karakters weet Bofane het verhaal en de personages dicht bij de lezer te brengen. Die volgt een jongen op weg naar volwassenheid, tegen de achtergrond van het levendige Kinshasa. Met een mengeling van humor en ernst, voortkomend uit zijn eigen, vaak pijnlijke ervaringen, wekt Bofane Congo tot leven.

Tekstfragment:                                                                                                                                                                                                                                                     ‘Sorry.’
Gonzague Tshilombo draaide zich om en stond oog in oog met Célio Matemona, bemiddelaar, advocaat en bij gelegenheid notaris van de hele gemeenschap. (…)
‘De vorst’, begon Célio, ‘doet er verstandiger aan de reputatie te behouden van gierigaard, die hem wellicht een slechte naam geeft, maar geen haat wekt, dan zich een reputatie te verwerven van vrijgevigheid, waardoor hij op een dag aan de bedelstaf zal raken en door allen gehaat zal worden. Maar in dit geval zal de vorst alles mijden wat hem gewoontjes doet schijnen, als de eerste de beste chef, zeg maar. Alleen dan betoont hij zich een ware vorst.’
Omdat hij er verder niets aan toe te voegen had, liet Célio het bij dit citaat en keek de man tegenover hem onschuldig aan. Aanvankelijk lichtelijk van zijn stuk gebracht, bedacht deze zich, verdubbelde het aantal bankbiljetten en vertrok, omringd door zijn lijfwachten. Tshilombo vroeg zich af wie dat ventje was dat uit de losse pols Machiavelli kon citeren. Wel met wat kleine aanpassingen, maar toch.

Congolese wiskunde

Auteur: In Koli Jean Bofane
Vertaald door: Eveline van Hemert
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus
Prijs: €19,90

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer