Agenda

City2Cities: Het verhaal van Václav Havel

Door Carolien Lohmeijer

 

‘Vroeg of laat word ik natuurlijk vergeten, maar gelukkig is er nog altijd die foto waarop ik met Arnold Schwarzenegger sta.’ Enige zelfspot was Václav Havel (1936-2011) niet vreemd.

Havel was oorspronkelijk een van de genodigden om tijdens het City2Cities festival terug te blikken op de fluwelen revolutie, die een einde maakte aan de communistische overheersing in Tsjecho-Slowakije. Helaas is hij in december 2011 op 75-jarige leeftijd overleden.

Het programma is nu een postuum eerbetoon aan de toneelschrijver en dissident die tot verbazing en bewondering van de hele wereld president van zijn land werd. Diverse sprekers die Havel van dichtbij hebben meegemaakt blikken terug op het roerige leven van de schrijver, dissident en staatsman.

De Praagse schrijfster Eda Kriseova was decennialang één van Havels naaste medestrijders. Later schreef Kriseova de eerste biografie over het leven en werk van Havel.
Jáchym Topol was als zeventienjarige actief voor de Charta 77-beweging. Tegenwoordig is hij een van de belangrijkste schrijvers in Tsjechië van wie diverse werken in het Nederlands zijn verschenen.
Kees Mercks is de vertaler van het werk van Havel.

Gespreksleidster is journaliste Maria Vlaar.

Voertaal: Engels
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 10,00/€ 7,50 Kaarten reserveren
vrijdag 27 april 2012 20:00-21:30
C2C Spiegeltent, Korte Nieuwstraat 24 (op het plein)