Charles den Tex schrijft geschenkboek Maand Spannende Boek

De CPNB heeft Charles den Tex gevraagd het geschenkboek voor de 22e Juni ? Maand van het Spannende Boek 2010 te schrijven. In 2010 focust de campagne op Scandinavische misdaadliteratuur.

Den Tex treedt hiermee in de voetsporen van onder anderen Esther Verhoef (2009), Karin Slaughter (2008) en Saskia Noort (2007). Door Den Tex te vragen wordt het geschenk voor het eerst sinds 1990 voor de tweede achtereenvolgende maal door een Nederlander geschreven. Tot nu toe was dat om en om. Boekhandelaren en schrijvers hadden daar geregeld kritiek op. Buitenlandse auteurs zouden minder mensen naar de boekhandel trekken en/of al zo bekend zijn dat ze de extra aandacht niet nodig hadden. Bovendien was het op deze manier ook geen campagne meer om het Nederlandse Boek te promoten.

Den Tex won driemaal de Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek, de laatste maal in 2008 voor zijn boek CEL (De Geus). CEL was het vervolg op De macht van meneer Miller waar hij in 2006 de Strop voor won. In 2002 kreeg hij de prijs voor Schijn van kans. Deze eerste twee boeken maken onderdeel uit van de ‘Michael Bellicher Trilogie’ en worden verfilmd door regisseur Pieter Kuijpers. Den Tex’ boeken worden ook uitgegeven in onder andere Italië, Frankrijk en Duitsland.

Volgens de CPNB is de Scandinavische thriller niet meer weg te denken uit de hedendaagse misdaadliteratuur. De eerste keer dat Nederland kennismaakte met misdrijven in de vaak koude, sombere setting van de Scandinavische winter, was in de boeken van het Zweedse schrijversechtpaar Sjöwall en Wahlöö dat tussen 1965 en 1975 de succesvolle Martin Beck-serie schreef. Kenmerkend was de kritiek op de toenmalige sociaaldemocratische maatschappij.

De eerste internationale literaire besteller van Scandinavische bodem was in 1992 Smilla’s gevoel voor sneeuw van de Deen Peter Høeg. Enkele jaren later brak Henning Mankell wereldwijd door met zijn reeks over de Zweedse inspecteur Wallander. De laatste megaseller is de Milleniumtrilogie van Stieg Larsson, die in Nederland 2 weken lang de top 3 in De Bestseller 60 bezet hield. Andere populaire Scandinavische auteurs zijn Camilla Läckberg, Lisa Marklund, Unni Lindell, Arnaldur Indriðason, Karin Fossum en Anne Holt. (VE) (Bron: (c) Boekblad)

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer