Canadese schrijfster Alice Munro wint Nobelprijs voor de Literatuur

Literair nieuws

De Canadese schrijfster Alice Munro (1931) werd door de Zweedse Academie gekozen tot winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. In 2012 verzuchtten liefhebbers van haar werk dat ze ‘wéér niet de Nobelprijs had gewonnen die ze allang had moeten krijgen’. Ook over Philip Roth is men van mening dat deze prijs hem toekomt. Roth stopte dit jaar met schrijven en Munro, die overigens al enkele jaren geleden aangaf te willen stoppen, gaf in juli van dit jaar aan daadwerkelijk haar pen neer te leggen. De New York Times berichtte hierover: ‘Munro said she was encouraged by the example of Philip Roth, who declared that he was done last fall, as he was getting ready to turn 80. “I put great faith in Philip Roth,” she said, adding, “He seems so happy now.”‘

Munro is bekend om haar korte verhalen en wordt wel vergeleken met Tsjechov. Ze publiceerde naast veertien verhalenbundels, één roman. Haar bekendste verhaal is The bear came over the mountain, dat verfilmd werd als Away from her door Sarah Polley. Eerder werd haar werk gelauwerd met de Man Booker prize en de Governor General’s Award for fiction, een prestigieuze prijs in Canada. En nu is ze dan de dertiende vrouw in de geschiedenis van de Nobelprijs voor de literatuur die deze prijs wint. Onder meer Herta Muller en Doris Lessing gingen haar voor in de afgelopen decennia.

Alice Munro wordt in Nederland uitgegeven door De Geus. Tot nu toe zijn er acht verhalenbundels van haar in vertaling verschenen. Lief leven is haar veertiende en laatste verhalenbundel. De verhalen van Munro spelen zich voornamelijk af op het platteland in Ontario, in het midden van Canada.

Als winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur ontvangt Munro naast een medaille een geldbedrag van ongeveer  € 930.000.

I. v/d Graaf

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer