BruutTAAL Regenboogboek 2023 voor Sipko Melissen

Arkadia van Sipko Melissen werd verkozen tot het BruutTAAL Regenboogboek van 2023. Dat werd vrijdagavond bekend gemaakt in de Oranjekerk in Amsterdam bij de presentatie van de essaybundel Hij/hem. Aa de prijs is een bedrag van € 1.000 verbonden en het boek Arkadia (Van Oorschot) wordt gedurende een maand gepromoot op Tzum.

De jury was onder de indruk van de roman Arkadia waarin verschillende fases uit het leven van hoofdpersoon Ko worden belicht. En benoemde dat het niet alleen het portret van een jongen is die zich bewust wordt van zijn seksuele voorkeur in de jaren vijftig, maar ook een coming-out in de jaren zestig in een religieuze omgeving. Het grootste deel van het boek speelt zich af tijdens een vakantie in het naoorlogse Putten.

Overige boeken op de shortlist waren:
Minke Douwesz – Het laatste voorjaar (Van Oorschot).
Valentijn Hoogenkamp – Antiboy (De Bezige Bij).

Het BruutTAAL Regenboogboek van het jaar is een initiatief van, en tevens juryleden, Marie-José Klaver (publicist, redacteur Neerlandistiek, recensent), Coen Peppelenbos (schrijver, recensent, hoofdredacteur Tzum), Doeke Sijens (schrijver, bibliothecaris, recensent) en Bart Temme (redacteur, docent literatuur). Lees hier de groslijst van het afgelopen jaar en hier de megagroslijst van Nederlandstalige en vertaalde regenboogboeken aller tijden.

Voor de verkiezing van het Regenboogboek het komende jaar zijn Hebban + Winq en Tzum een samenwerkingsveband aangegaan.

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

26 december 2023

Beste boeken van 2023

26 december 2023

Een oeverloos bestaan

22 december 2023

Zoektocht naar Nataraja

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 januari 2014

De uit de duim gezogen biografie van een charmante fantast De uit de duim gezogen biografie van een charmante fantast
Recensie door Maarten Buser

Twee van de mooiste poëzie-uitgaves van dit jaar, die niet (oorspronkelijk) Nederlands zijn, zijn van de Amerikaanse dichter Charles Simic (1938). Begin dit jaar verscheen New and Selected Poems: 1962-2012, een uitgebreide keuze uit zijn oeuvre. Bovendien verscheen in oktober Aan de wereld komt geen eind, een integrale vertaling van The World Doesn’t End (1989).