Door Stefan Ruiters

In Antwerpen wordt aanstaande zaterdag voor de derde keer de Antwerp Art Book Fair gehouden. Na goede verhalen van een collega-antiquaar besloot ik er ook heen te gaan. In de voorbereiding ga ik nog even door mijn laatste grote boekeninkoop. Ongeveer dertig dozen met kunstboeken. Het valt me een beetje tegen helaas. Ik had beter verwacht. Toch zitten er genoeg boeken bij waarvan ik denk dat ze die in Vlaanderen wel zullen waarderen. Over kunstenaars als André Breton (1896-1966), de paus annex dictator van het surrealisme.

Of Marcel Broodthaers (1924-1976), de vroeg gestorven conceptuele kunstenaar wiens boeken en catalogi nog steeds goed verkopen. Ook neem ik wat mee van de Belg Panamarenko, de hedendaagse Leonardo, die, net als Jean Tinguely, assemblages maakt van bewegende objecten. Het lijft altijd lastig te bepalen wat voor boeken je naar een boekenmarkt of -beurs moet meenemen. Wie komen er langs, wat willen ze uitgeven? Van tevoren weet je niets.  Ik heb wel vertrouwen in een goede markt, want als er in mijn winkel Vlamingen binnenkwamen, waren ze meestal erg geïnteresseerd in de bijzondere boeken. Dus een mooie mix aan dure boeken – drie delen over de grafiek van de Spaanse kunstenaar Joan Miró met houtsneden erin, een boek van Marina Abramovic met een potloodtekening van haar hand op het schutblad en een facsimile uitgave van een – weer – jonggestorven Russische kunstenares van het constructivisme van de vroege twintigste eeuw.

Ook neem ik een paar dozen met catalogi en monografieën van rond de 20 en 30 euro mee, want – in Nederland denkt men dat zeker – het mechanisme van een markt is ook dat alles wat je op een marktkraam hebt liggen, voor een habbekrats meegenomen kan worden. Markten zijn buiten en beurzen zijn binnen, beurzen zijn iets chiquer. Dat betekent ook dat er wat duurdere, wat meer bijzondere boeken liggen. Ik heb er in elk geval zin in. Eens kijken welke boeken de Vlamingen bij me komen kopen.

 

 

Recent

22 maart 2023

Driewerf rosé!

21 maart 2023

Alles geschreven...

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 maart 2013

De Grote Afgang in sof vertoon
Recensie door Hugo Brutin

Recensie door Hugo Brutin 

Het meest merkwaardige aspect van dit ‘journaal’ is niet zozeer het gebeuren op zich of de stijl waarin een dramatisch historisch feit wordt verteld, maar gewoon het feit dat het boek al meerdere decennia geleden ietwat haastig werd geschreven, werd opgeborgen in een lade van de vergetelheid en daarna toch maar voor publicatie bovengehaald toen het al lagen stof had verzameld en de auteur zijn rustig afgewerkte carrière als diplomaat al vaarwel had gezegd.