Agenda

Bonnefantenmuseum by night

Iedere donderdagavond Bonnefanten en Ipanema tot 22.00 uur geopend ? tot 16 juli

Op donderdagavonden tot en met 16 juli zullen het museum en Ipanema doorlopend geopend zijn tot 22.00 uur. Dat geeft iedereen de gelegenheid om de tentoonstellingen te bezoeken, een rondleiding te volgen of deel te nemen aan een van de programma’s van Exile on Main St. Parallel. Verder kunt u ook met vrienden borrelen, genieten van de dagschotels of feesten bij Ipanema.

Donderdag 2 juli:
Matt Elliott & Oo is an instrument
aanvang 20.30 uur

RESERVEREN VERPLICHT!
Om te reserveren klik hier.

Matt Elliott
Onder de naam Third Eye Foundation maakte Matt Elliott eind jaren negentig een aantal albums met orkestrale en bij vlagen nogal angstaanjagende drum ‘n’ bass-muziek. Sinds 2003 maakt hij akoestisch getinte muziek onder zijn eigen naam. Als singer/songwriter is hij nu eens niet geïnspireerd door de Amerikaanse traditie maar door de Europese. Zo vind je Griekse, Spaanse en Slavische invloeden terug in zijn nummers.
In 2007 bracht het label Ici d’Ailleurs de cd ‘Howling Songs’ uit, het vierde album dat Elliott onder zijn eigen naam maakte en het afsluitende deel van zijn Songs-trilogie. De andere delen zijn ‘Drinking Songs’ en ‘Failling Songs’. Matt Elliott’s songs handelen over de menselijke tekortkomingen en het menselijk falen.

Oo is an instrument
De tweede artiest voor 2 juli heet Oo is an instrument. Achter deze naam schuilt Bloem de Ligny. Zij stond rond 1999 op doorbreken met haar debuutplaat ‘Zink’, maar om haar vrijheid te behouden trok ze zich terug uit het Nederlandse muziekleven. Ze ging studeren aan de kunstacademie in Rotterdam en verkaste naar Londen. Ze heeft zich ontwikkeld tot een multidisciplinair kunstenaar: ze maakt niet alleen muziek, maar ook installaties en videokunst. Op dit moment werkt ze aan het album ‘Song in the Ship’, een verzameling intieme liederen met piano- of harmoniumbegeleiding.

Dit nieuwe repertoire zal centraal staan op haar Maastrichtse concert, het eerste optreden op Nederlandse bodem sinds enkele jaren. Zij wordt vergezeld door de Italiaanse slagwerker Alessandro Cannini.
De combinatie Elliott/Oo is an instrument is niet verbazingwekkend. Bloem voelt zich muzikaal beïnvloed door Matt Elliott en zijn Third Eye Foundation, al is zij altijd haar eigen muzikale gang gegaan.

Donderdag 9 juli:
Nellcôte revisited
aanvang 20.30 uur

Nellcôte is voor veel muzikanten en popliefhebbers een legendarische plek. Het is de villa aan de Franse Rivièra waar de Rolling Stones in 1971 opnamen maakten voor het album Exile on Main St. Voor een avond in het parallelprogramma bij de gelijknamige expositie in het Bonnefantenmuseum heeft De Muziekgieterij enkele muzikanten en Stoneskenners gevraagd voor een ‘sentimental journey’ naar Nellcôte. De Belgische componist Harald Vanherf en de journalist Jurgen Beckers zullen vertellen over hun pelgrimage naar de Villa en de muzikale ervaringen die ze daar opdeden. Voor Sjang Coenen (o.a.. bekend van 44Rave) is Exile het favoriete album. Samen met enkele vrienden gaat hij hun onmeetbare verbondenheid met die klassieker afpellen in een muzikale speurtocht naar de roots van blues en country. Het gebeuren op het podium wordt begeleid met een improvisatie van visuele herinneringen en impressies.

Met medewerking van:
Jurgen Beckers
Harald Vanherf
Tee op drums
Little Big Dave
Stansoon
Mm.

De avond past in de nog jonge reeks thema-avonden van de Muziekgieterij met de titel Soirée Fantastique. De avonden zijn eenmalig van opzet en bedoeld om de popmuziek ook eens van een andere kant te bekijken.

Entree (inclusief tentoonstelling) € 8, met korting € 4, studenten met convenantpas gratis.

Donderdag 16 juli:
CHOOSE YOUR ARMS
slotavond
aanvang 20.30 uur

‘De leden van de Club moeten zich onderscheiden door een originele act of een spectaculaire tentoonstelling’. Dat is het zelfopgelegde gebod van de Club des Incomparables uit de artiestenroman Impressions d’Afrique van Raymond Roussel. Roussel’s onvergelijkbaren staan (net als de variété-artiesten van de cover van het Stones-album Exile on Main St.) model voor een houding van eigengereide onaangepastheid, die ook is terug te vinden bij de kunstenaars in de expositie. Op de slotavond van het parallelprogramma komen we nog eens terug op dat idee. Welk ‘wapen’ moet een kunstenaar kiezen? De humor, zoals René Magritte beweerde? Of de overdrijving, de ernst, misschien extreme vingervlugheid?
Over de invulling van deze avond kunnen nog geen mededelingen worden gedaan, behalve dan dat ze wordt besloten met de openluchtvertoning van Federico Fellini’s E la nave va…

————————————————————————————————————————————————-

Bonnefantenmuseum
Avenue Ceramique 250
6221 KX Maastricht

(bron: Bonnefantenmuseum, www.bonnefanten.nl. Op de foto: Matt Elliott)