Boekhandelaar heeft vertrouwen in Boekenweek

Ondanks economisch zwaar weer verwacht de boekhandelaar dat de komende Boekenweek een even groot succes wordt als vorig jaar. De 74ste Boekenweek ? van woensdag 11 maart t/m zaterdag 21 maart ? wordt een ode aan het dier in de letteren onder het motto TJIELP TJIELP – De literaire zoo. Naast heruitgaven van klassiekers verschijnen ook veel nieuwe titels waarin het dier een prominente rol vervult. Het Boekenweekgeschenk van Tim Krabbé, Een Tafel vol Vlinders, heeft een oplage van 968.000 exemplaren (vorig jaar 960.000). Dit maakte organisator de Stichting CPNB vandaag bekend tijdens de presentatie van het Boekenweekprogramma.

Op zondag 15 maart kunnen reizigers op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis reizen met de trein, een cadeau van NS, hoofdsponsor van de Boekenweek. Tim Krabbé, auteur en fervent schaker, zal die zondag op station Utrecht met levende schaakstukken de strijd aangaan met schaakgrootmeester Hans Böhm. Het schaakspel staat onder regie van Esmé Lammers, filmregisseur en kleindochter van oud-wereldkampioen schaken Max Euwe.

Het programma van de 74ste Boekenweek kent een grote verscheidenheid aan initiatieven. Zo organiseren veertien dierentuinen in Nederland, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, literaire activiteiten tijdens de Boekenweek. Leden van openbare bibliotheken krijgen korting op de toegangsprijs. In diverse steden worden grote literaire evenementen georganiseerd, zoals in Amsterdam, Nijmegen, Twente en Utrecht.

Het Boekenweekgeschenk Een Tafel vol Vlinders vertelt het verhaal over een vader-zoonrelatie. Het is tijdens de Boekenweek gratis bij aankoop van € 11,50 of meer aan Nederlandstalige boeken. Ook verschijnt het Boekenweek-cv 2009, geheel gewijd aan Tim Krabbé en zijn werk. Het is het cadeautje van de openbare bibliotheken aan hun leden. In het Boekenweekessay geschreven door Midas Dekkers, Piep. Een kleine biologie der letteren, breekt de auteur een lans voor dieren in de literatuur. Midas Dekkers is van mening dat mensen pas tot zelfkennis komen als ze over dieren lezen. Het essay heeft een oplage van 95.000 exemplaren en is vanaf 11 maart te koop voor € 2,50.

De Boekenweek opent op dinsdagavond 10 maart met het ‘Uitgelaten Boekenbal’. Daar zal Het Carnaval der dieren te horen zijn van Camille Saint-Saëns met speciaal voor deze gelegenheid geschreven teksten van Gerrit Komrij. (Stichting CPNB)

Voor meer informatie en activiteiten, zie www.boekenweek.nl.

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer