Michaël Zeeman overleden (1958 – 2009)

door de redactie

Maandagavond 27 juli is in zijn huis in Rotterdam literair criticus, dichter en schrijver Michaël Zeeman op 50-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. ‘Zijn belezenheid was ongeëvenaard in de Nederlandse journalistiek’, zegt Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant.

Volgens Broertjes in een reactie in de Volkskrant was Zeeman ‘de man van de Renaissance en de Verlichting. De wereld was zijn werkterrein.’ Robbert Ammerlaan, Zeemans uitgever bij De Bezige Bij, moeten auteurs, literatuur en debat ‘nu een formidabele pleitbezorger missen.’

De literair criticus werd vijftig jaar geleden geboren op Marken als domineeszoon en groeide op in Friesland, waar hij in Dokkum naar het athenaeum ging. Vanaf 1980 werkte hij voor verschillende dag- en weekbladen als Vrij Nederland, Leeuwarder Courant en NRC Handelsblad. In 1991 stapte hij over naar de Volkskrant waar hij sindsdien aan verbonden bleef. Zo nu en dan schreef hij een artikel De Groene Amsterdammer.

Bij de Volkskrant was Zeeman twee jaar chef kunst en negen jaar boekenredacteur. In 2002 ging hij als freelance correspondent voor de Volkskrant naar Rome. Zeeman werd landelijk ook bekend met het boekenprogramma Zeeman met boeken dat hij van 1996 tot 2002 presenteerde voor de VPRO.

Vanaf 1974 werkte Zeeman bij boekhandel De Tille in Leeuwarden (tegenwoordig Selexyz De Tille). In 1986 werd hij door de boekhandel aangeklaagd wegens diefstal van boeken ter waarde van 200.000 gulden. In 1993 werd de zaak geschikt. Volgens Zeeman was er een afspraak dat hij de boeken mocht houden, maar volgens de eigenaar van De Tille was er geen probleem met het meenemen van boeken ter recensie, maar moesten ze wel worden teruggebracht.

Bij De Bezige Bij publiceerde Zeeman een aantal boeken: de dichtbundels Beeldenstorm en Verhoudingen, de verhalenbundel De Verduistering, het essay God zij met ons en zijn briefwisseling met Abdelkader Benali Wie kan het paradijs weerstaan: Romeinse brieven. In 1991 kreeg hij de Buddingh’-prijs voor Beeldendstorm, in 2002 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn oeuvre.

Zijn dichtbundels en de briefwisseling zijn momenteel nog leverbaar bij Centraal Boekhuis. Voor het najaar staan in CB Online nog twee werken van zijn hand aangekondigd: Het fluwelen gordijn, een reisboek, en het pamflet Gedoemd tot ironie. Over de verwoestende kruistochten tegen de cultuur.

Michaël Zeeman was begin jaren negentig getrouwd met Eva Cossée, uitgever van Cossee. Het huwelijk hield slechts een paar jaar stand. Zeeman werd half mei in Wenen in een ziekenhuis opgenomen, nadat hij onwel was geworden. Thuis in Rotterdam werd een inoperabele hersentumor geconstateerd.

Bron: Boekblad (VE)

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

14 juni 2024

Een invuloefening

Literair Nederland - 10 jaar geleden

17 juni 2014

Niet zozeer een schrijver als wel iemand die elke dag schrijft Niet zozeer een schrijver als wel iemand die elke dag schrijft
Recensie door Ingrid van der Graaf

Ooit ondernam dichter en uitgever Chrétien Breukers drie pogingen om een roman af te leveren. De eerste verdween in de kast, de tweede verstuurde hij naar vijf uitgevers waarvan één hem onomwonden verklaarde dat hij een amateur was en hem schreef: ‘Ik wil u tegen u zelf in bescherming nemen;