Boekenbon Literatuurprijs voor Mauk van Jan Vantoortelboom

door Ingrid van der Graaf

 In de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag maakte juryvoorzitter Ingrid van Engelshoven donderdagavond 9 november bekend dat van de vijf genomineerden, Jan Vantoortelboom (Torhout, 1975) de Boekenbon Literatuurprijs krijgt.

Bij de prijsuitreiking roemde Van Engelshoven de roman. “Mauk bevat geen woord te veel en tóch word je gegrepen door de rijkdom van de taal. De hoofdpersoon gebruikt de verbeelding om zijn trauma’s het hoofd te bieden. Daarbij weet je als lezer soms niet wat echt is, en wat verbeelding. De jury heeft gekozen voor het boek dat een ode is aan de kracht van literatuur, geschreven in een loepzuivere stijl en prachtig gecomponeerd.”

In het juryrapport wordt verder gesproken van een ‘verbluffend literair portret’. En, ‘Veel speelt zich in deze geraffineerde roman juist tussen de regels af, waarbij de gebeurtenissen zich openbaren in de rijke beeldtaal die minstens zo beklijvend is als het verhaal zelf.’

Vantoortelboom debuteerde in 2011 met De verzonken jongen. Zijn tweede roman Meester Mitrailette werd een bestseller nadat deze was verkozen tot ‘Boek van de maand’ bij De wereld draait door. Mauk is zijn zesde roman tevens de eerste waarvoor hij een grote prijs ontvangt.

De overige genomineerden waren: Saskia de Coster met Net echt, Tiemen Hiemstra met W,  Roxane van Iperen met Dat beloof ik en  Richard Osinga met Munt.

De winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 euro.

Vorig jaar ging de Boekenbon Literatuurprijs naar Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. Eerder heette de prijs de AKO Literatuurprijs, deze werd in 1987 voor het eerst uitgereikt.

Lees hier de recensie van Mauk door Stefanie Katzenbauer.

 

Foto: Janiek Dam

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

18 juli 2024

Een duivelspact

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2014

Veel om van te genieten Veel om van te genieten
Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Over de verschrikkingen van deze oorlog is door historici en schrijvers als Céline veel geschreven. De herinnering aan deze oorlog leeft bij onze Vlaamse zuiderburen nog sterk en het is dan ook niet vreemd dat in dit herdenkingsjaar enkele Vlaamse schrijvers deze oorlog in hun roman een plaats hebben gegeven, zoals in het prachtig geschreven Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.