Bezoek van de knokploeg – Jennifer Egan

Bezoek van de knokploeg (A visit from the goon squad) van Jennifer Egan is een bijzonder boek. Dat was de jury van de Pulitzer Prize voor fictie ook opgevallen. En kende Egan de prestigieuze prijs voor haar boek Bezoek van een knokploeg  toe.

Bezoek van de knokploeg is de vierde roman van Jennifer Egan waarvan ze zelf niet had verwacht dat het tot zo’n ongekend succes zou leiden. Marja Pruis ontmoette haar in New York voor een interview dat twee weken geleden in de Groene Amsterdammer gepubliceerd werd. En natuurlijk hebben ze het (onder andere) over succes en wat het met je doet. Het beangstigende van succes, vindt Egan, is dat het niet meer te overtreffen is. Maar vreemd genoeg,  werkt het ook bevrijdend. Ooit waren Ernest Hemingway, William Faulkner, Anne Tyler, en Bernard Malamud, om er maar eens een paar te noemen, haar al voor gegaan in de rij van laureaten. Volgens Pruis is Bezoek van de Knokploeg een van die zeldzame boeken waaraan iedereen, zowel de gewone als de beroepslezers, op een diep niveau plezier aan kan beleven. Ze omschrijft het boek onder meer als een ‘(..)vernuftig gestructureerd als een mozaïek roman met een grote afwisseling in perspectief en stijl, (…) dat gaat over het verglijden van de tijd, en over verschuivende intimiteit tussen geliefden, vrienden, gezinsleden.’  De grote inspiratiebronnen bij het schrijven van Bezoek van de knokploeg waren voor Egan De verloren tijd-cyclus van Proust en de televisieserie The Sopranos. Denkend aan de trage verteltrant van Proust en daarnaast de snelheid van een tv serie als The Sopranos moet het wel uiterst scherpe literatuur opleveren. Volgens Pruis komen de ‘details en de grote lijnen, inderdaad wonderwel bij elkaar’.

De dertien personages in Bezoek van de knokploeg hebben allemaal een link met de muziekindustrie. Zo is er een oude rocker die een comeback wil maken. Egan beschrijft de hippies in het San Francisco van eind jaren zeventig en werpt een blik ver in de toekomst, waarin zelfs baby’s hun hand niet meer omdraaien voor het downloaden van muziekjes. Een roman over het verstrijken van de tijd.
Tijdens het Crossing Border Festifal te Den Haag zal Jennifer Egan op 18 november te gast zijn.

Het interview van Marja Pruis met Jennifer Egan is te vinden in De Groene Amsterdammer van 15 september 2011.
Bezoek van de knokploeg
Jennifer Egan
Vertaler: Ton Heuvelmans
Blz.: 336
Prijs: €19,95
Uitgegeven bij: De Arbeiderspers

www.crossingborder.nl

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 april 2009

Recensie 'Kruis en kraai' - A.F.Th. van der Heijden

Door Jessica Brouwer

Het oeuvre van elke romanschrijver verraadt diens opvattingen over de romankunst. In Kruis en kraai. De romankunst na James Joyce (2008) maakt A.F.Th. van der Heijden zijn poëtica expliciet. In briefvorm geeft hij vervolg aan vervlogen gesprekken met zijn vroegere redacteur, wijlen Anthony Mertens, door hem andermaal deelgenoot te maken van zijn gedachten over de roman, zoals eerder een decennium lang in Café de Zwart aan het Spui.

Lees meer