Bezoek van de knokploeg – Jennifer Egan

Bezoek van de knokploeg (A visit from the goon squad) van Jennifer Egan is een bijzonder boek. Dat was de jury van de Pulitzer Prize voor fictie ook opgevallen. En kende Egan de prestigieuze prijs voor haar boek Bezoek van een knokploeg  toe.

Bezoek van de knokploeg is de vierde roman van Jennifer Egan waarvan ze zelf niet had verwacht dat het tot zo’n ongekend succes zou leiden. Marja Pruis ontmoette haar in New York voor een interview dat twee weken geleden in de Groene Amsterdammer gepubliceerd werd. En natuurlijk hebben ze het (onder andere) over succes en wat het met je doet. Het beangstigende van succes, vindt Egan, is dat het niet meer te overtreffen is. Maar vreemd genoeg,  werkt het ook bevrijdend. Ooit waren Ernest Hemingway, William Faulkner, Anne Tyler, en Bernard Malamud, om er maar eens een paar te noemen, haar al voor gegaan in de rij van laureaten. Volgens Pruis is Bezoek van de Knokploeg een van die zeldzame boeken waaraan iedereen, zowel de gewone als de beroepslezers, op een diep niveau plezier aan kan beleven. Ze omschrijft het boek onder meer als een ‘(..)vernuftig gestructureerd als een mozaïek roman met een grote afwisseling in perspectief en stijl, (…) dat gaat over het verglijden van de tijd, en over verschuivende intimiteit tussen geliefden, vrienden, gezinsleden.’  De grote inspiratiebronnen bij het schrijven van Bezoek van de knokploeg waren voor Egan De verloren tijd-cyclus van Proust en de televisieserie The Sopranos. Denkend aan de trage verteltrant van Proust en daarnaast de snelheid van een tv serie als The Sopranos moet het wel uiterst scherpe literatuur opleveren. Volgens Pruis komen de ‘details en de grote lijnen, inderdaad wonderwel bij elkaar’.

De dertien personages in Bezoek van de knokploeg hebben allemaal een link met de muziekindustrie. Zo is er een oude rocker die een comeback wil maken. Egan beschrijft de hippies in het San Francisco van eind jaren zeventig en werpt een blik ver in de toekomst, waarin zelfs baby’s hun hand niet meer omdraaien voor het downloaden van muziekjes. Een roman over het verstrijken van de tijd.
Tijdens het Crossing Border Festifal te Den Haag zal Jennifer Egan op 18 november te gast zijn.

Het interview van Marja Pruis met Jennifer Egan is te vinden in De Groene Amsterdammer van 15 september 2011.
Bezoek van de knokploeg
Jennifer Egan
Vertaler: Ton Heuvelmans
Blz.: 336
Prijs: €19,95
Uitgegeven bij: De Arbeiderspers

www.crossingborder.nl

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

05 oktober 2008

Roman als een kus van een koevoet: Lady Di en de verwildering

Hans Dekkers, die na een leven als rockmuzikant nu zijn vijfde roman heeft gepubliceerd, brengt thema’s als snelheidsroes, genetische predestinatie, complottheorieën, overspel, gestrande ambities en het zoeken van ontlading samen in de duivels knap gecomponeerde roman Lady Di en de verwildering. Voeg daarbij een sterke neus voor beladen scènes met fraaie dialogen en een flinke dot vakmanschap, en een van de beste romans van 2008 vertrekt in een noodvaart.
De chauffeur van Lady Di en Dodi, de dochter van RAF-leden, een wat perverse professor, een internetmiljonair met een passie voor Porsches, een simpel en destructief kind, een no wave-band eind jaren zeventig en nog meer vogels met vreemde veren wentelen in deze roman om en over elkaar heen, waarbij de schrijver af en toe de controle over zijn personages kwijt lijkt te raken, maar steeds weer blijkt het uiteindelijk te kloppen.

Lees meer