Bernard Dewulf nieuwe stadsdichter van Antwerpen

Bernard Dewulf  wordt de nieuwe stadsdichter van Antwerpen voor de periode van 2012-2013. Voorwaarde is dat Dewulf gedurende deze 24 maanden minimaal twaalf gedichten schrijft over wat hem bezighoudt met betrekking tot de stad Antwerpen. De officiële aanstelling vindt plaats op Gedichtendag, 26 januari 2012. Dan neemt Dewulf de fakkel over van stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen.

Bernard Dewulf (1960) ‘heeft zich onderscheiden als een dichter die een toon heeft die het stadsdichterschap nog niet eerder heeft gehoord’, verklaart het stadsbestuur van Antwerpen. Hij is als schrijver observerend ingesteld. Het is een dichter die goed kan kijken wat wel eens een verrassende kijk op de stad zou kunnen opleveren. Zijn dichtbundel Waar de egel gaat werd bekroond met de Vlaamse debuutprijs (1996). In 2009 won zijn bejubelde boek Kleine dagen de Libris Literatuurprijs. Volgens de jury ligt de meerwaarde van zijn teksten in de precisie en elegantie van de verwoording. Naast dichter is Dewulf columnist, essayist en dramaturg. Hij schreef reeds enkele gedichten in Antwerpen voor mensen die zonder aanwezigheid van familie of vrienden worden begraven, in het kader van het project De Eenzame Uitvaart.

Tom Lanoye, Ramsey Nasr, Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen en Peter Holvoet-Hanssen gingen hem voor in het stadsdichterschap van  Antwerpen.

Meer informatie over de stadsdichters in Antwerpen vindt u op www.antwerpenboekenstad.be

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer