Benoeming nieuwe Dichter des Vaderlands uitgesteld

Van de redactie

Door persoonlijke omstandigheden zal de benoeming van de nieuwe Dichter des Vaderlands op woensdag 25 januari niet doorgaan. De geplande installatie van een nieuw gekozen Dichter des Vaderlands, die tevens het afscheidsevenement van scheidend Dichter des Vaderlands Lieke Marsman zou zijn, wordt tot een nader te bepalen moment uitgesteld.

De Stichting Dichter des Vaderlands verspreidde vanmiddag een persbericht waarin staat dat zij de situatie betreuren en er naar streven ‘spoedig alsnog met een benoeming te komen’. Het comité van poëziekenners dat de afgelopen maanden een nieuwe Dichter des Vaderlands uitkoos, zal in de komende tijd opnieuw bijeenkomen om tot een nieuwe voordracht te komen. Met een passend mandaat zal een nieuwe Dichter des Vaderlands aangezocht worden voor de duur van twee jaar. De Dichter des Vaderlands is een ambassadeur voor de poëzie en reflecteert met een gedicht op het nieuws van dichtbij of van ver en ons allen treft. Het ambt werd in 2000 ingesteld op initiatief van NRC Handelsblad, Poëzieclub en Poetry International.

Gerrit Komrij was de eerste Dichter des Vaderlands, toen nog een vierjarig termijn, gevolgd door Simon Vinkenoog , Driek van Wissen, Ramsey Nasr, Anne Vegter, Ester Naomi Perquin, Tsead Bruinja en Lieke Marsman.

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

26 december 2023

Beste boeken van 2023

26 december 2023

Een oeverloos bestaan

22 december 2023

Zoektocht naar Nataraja

Literair Nederland - 10 jaar geleden

02 januari 2014

Ontroerende bundel met gewaagde titel Ontroerende bundel met gewaagde titel
Recensie door Albert Hogeweij

Als er een prijs bestond voor de gewaagdste titel voor een dichtbundel zou Nog een grap, de laatste van Nachoem M. Wijnberg, die haast niet kunnen ontlopen. De verhouding tussen poëzie en grappen is immers een moeizame sinds Remco Camperts misprijzends oordeel: ‘Sinds Buddingh’/ verwachten veel mensen/ van poëzie/ een avondje lachen.// Dat is geen vooruitgang/ geloof ik/ maar eerder een stap achteruit.’