Agenda

Belgische Dichter des Vaderlands

Vanaf 29 januari a.s. mag Charles Ducal zich de eerste Belgische Dichter des Vaderlands noemen. Dan zal hij in Passa Porta in Brussel zijn aanvaardingsspeach uitspreken en zijn eerste werk als Dichter des Vaderlands voorlezen. De komende twee jaar reageert hij op de actualiteit in een reeks gedichten die telkens in de drie landstalen te lezen zijn. Deze verschijnen tegelijk in De Morgen, L’Avenir en GrenzEcho, en op de officiële website dichterdesvaderlands.be.

De Vlaamse dichter Charles Ducal publiceert in het Nederlands. De eretitel zal na twee jaar worden overgedragen aan een Franstalige dichter. Om de twee jaar wordt een dichter uit een andere taalgemeenschap aangesteld.

Het idee is ontstaan in navolging van de ‘Dichter des Vaderlands’ in Nederland die sinds 2000 wordt benoemd door Poetry International. In België is het een literair initiatief van het Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de nieuwe literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Passa Porta (Brussel).

Toegang is gratis (aanvang 12.30 uur), maar reserveren is aanbevolen.