Agenda

Beatrice en Vergillius – Yann Martel

Half mei zal Beatrice en Vergilius verschijnen, het nieuwe boek van Yann Martel. Voor zijn vorige boek Het leven van Pi  ontving Martel in 2002 de prestigieuze Man Booker Prize. Het boek werd wereldwijd een enorm succes. Er werden bijna acht miljoen exemplaren van verkocht.

Het boek Beatrice en Vergilius, is een verrassend verhaal dat begint met een mysterieuze brief aan een beroemd auteur. De auteur, Henry,  is ‘vastgelopen’.  Hij komt via die brief in aanraking met een toneelstuk over Beatrice en Vergilius. Het is geschreven door de afzender van de brief, ook Henry geheten. Deze Henry is behalve amateurtoneelschrijver ook taxidermist ? opzetter van dode dieren ? en Beatrice en Vergilius zijn een opgezette ezel en aap uit zijn winkel, die op een verschrikkelijke manier aan hun einde zijn gekomen.

Uiteindelijk is Beatrice en Vergilius een allegorische vertelling over de Holocaust. Martel benadert de Holocaust op een ongebruikelijke manier. Niet historisch of sociaal-realistisch verbeeld, maar in de vorm van een metafoor, daarmee rakend aan het taboe om op een fantasierijke manier over de Holocaust te praten. Martel confronteert zijn lezers met de wreedheid van de menselijke aard, maar ook met de mogelijkheid tot vergeving en de bevrijdende kracht van verhalen.
‘Martel brilliantly guides the reader from the too-sunny beginning into the terrifying darkness of the old man’s shop and Europe’s past. Everything comes into focus by the end, leaving the reader startled, astonished and moved.’ ? USA Today

 

Op 15 juni 2010 is Martel te gast bij BorderKitchen. Hij wordt geïnterviewd door Wim Brands (VPRO).

BorderKitchen
BorderKitchen is een initiatief van de organisatoren van het Crossing Border festival. Het geeft lezers de kans om in Den Haag of Antwerpen in een kleine setting een voordracht, vaak gepaard met een interview, van nationaal en internationaal gerenommeerde auteurs mee te maken. De capaciteit van de Haagse BorderKitchensalon is klein. Snel reserveren is daarom het devies. Bel daarvoor 070-3462355 of info@borderkitchen.nl . De avonden beginnen om 20.00 uur en vinden plaats in de Weimarstraat 36 in Den Haag. Kaarten kosten € 5,- .

Beatrice en Vergillius

Auteur: Yann Martel
Verschenen bij: Uitgeverij Prometheus
Prijs: € 17,95