Agenda

Babyboomers: wat ze lazen, wat hen vormde, hoe ze dachten

Wat je leest bepaalt je toekomst

Op vrijdag 30 januari vindt in De Rode Hoed de publieksavond plaats rondom het nieuwe boek van historicus Ronald Havenaar Babyboomboek, wat ze lazen, wat hen vormde, wat ze dachten.

Deze avond zullen Christien Brinkgreve (1949) en Cornelis van den Berg (1975) essays uitspreken over de kwesties die het boek en de babyboomers betreffen. Een panel, bestaande uit Philip Huff, Wytske Versteeg en Maarten Doorman zal reageren op deze essays.

De kwesties zijn:
• Dat babyboomers literatuur en andere kunsten in grotere mate van maatschappelijk belang vonden dan de generaties voor en na hen?
• Dat het onbetwistbaar is dat leeservaringen van grote betekenis zijn geweest voor het beter opgeleide deel van de babyboomers.
• Dat een bespreking van 36 titels antwoord zal geven op de vraag hoe de vorming van babyboomers via het lezen van deze boeken is verlopen.
• Dat babyboomers, geboren tussen 1945 en 1955, emotioneel en intellectueel zijn gevormd in de jaren zestig en zeventig.

Babyboomers is als term welhaast in onbruik geraakt maar historicus Ronald Havenaar schreef er een boek over: een boekenboek dat de pretentie heeft inzicht te geven in de vorming van een generatie.
De jaren zestig en zeventig werden niet alleen gekenmerkt door de opkomst van televisie en popmuziek maar ook door het kwaliteitsboek dat in die periode een doorbraak kende. Havenaar gaat er van uit dat in het decennium na iemands achttiende levensjaar, een periode is van grote ontvankelijkheid voor emotionele en intellectuele impressies. Aan de hand van zesendertig Nederlandse boeken, waarvan de ene helft fictie en de andere helft non-fictie, wil Havenaar laten zien hoe de vorming van deze geboortegolf door het lezen van boeken is verlopen en hoe er een gespleten wereldbeeld ontstond.

unnamedBehandeld worden titels die populair waren in die tijd zoals onder meer de romans: Bij nader inzien (Voskuil), Bezonken rood (Brouwers), De koperen tuin (Vestdijk), Het leven is verrukkulluk (Campert) en Vallende ouders (Van der Heijden).
Muziekband De Biet speelt die avond hits uit de sixties.

Ronald Havenaar (1950) is als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn boek Van Koude Oorlog naar nieuwe chaos (1939-1993) schetst een recente geschiedenis van Europa. In 2003 publiceerde hij Muizenhol, een studie over het werk van Willem Frederik Hermans en diens opvattingen over Nederland. Hij publicieert regelmatig in de NRC.

Babyboomavond

Presentatie: Elma Drayer
Organisatie: Van Oorschot en SLAA (i.s.m. De Rode Hoed)
De Rode Hoed
Keizersgracht 102, Amsterdam
Aanvang: 20:00 uur
Entree: €11,00
CJP/ studenten / Stadspas / 65+, €10,00
Bestel hier uw kaarten