24 januari 2011

Awater Poëzieprijs voor K. Michel

Volgens een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse poëziekritiek heeft K. Michel de beste dichtbundel van het afgelopen jaar geschreven. Voor zijn bundel – Bij eb is je eiland groter – is hem daarom dit jaar de Awater Poëzieprijs toegekend. Hiermee is hij de derde dichter die de Awater poëzieprijs krijgt toegekend . Vorig jaar won Arjen Duinker de Awater Poëzieprijs en daarvoor ontving Tonnus Oosterhoff de prijs. De poëzieprijs wordt vastgesteld op basis van poëziejaarlijstjes van bijna dertig gezaghebbende Nederlandse en Vlaamse beroepslezers. De prijs is ingesteld om de aandacht te vestigen op een dichtbundel van uitzonderlijke kwaliteit en om aandacht te vragen voor de Nederlandstalige poëzie in het algemeen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 500. Behalve Michel werden ook de bundels van Mark Boog Er moet sprake zijn van een misverstand – Pieter Boskma Doodsbloei – Henk van der Waal Zelf worden en H.H. ter Balkt Onder de bladerkronen veel genoemd.

Aan de prijs droegen recensenten bij van onder meer Awater – NRC Handelsblad – De Morgen – De Groene Amsterdammer ? Trouw – De Reactor – de Volkskrant – Vrij Nederland ? Knack – Poëzierapport en Het Parool.

Meer over de prijs vindt u in het nieuwe nummer van Awater, waarin verder onder meer een interview met Anneke Brassinga, nieuwe gedichten van Martijn Teerlinck en Daan Doesborgh, beschouwingen over de VSB-nominaties, de poëzie van Billy Collins, een  artikel over het verschijnsel rechtse poëzie en diverse recensies van onlangs verschenen dichtbundels.

Awater is een uitgave van de Poëzieclub – opgericht door Gerrit Komrij -de eerste Dichter des Vaderlands.

Literair Nederland plaatste op 18 mei 2010 een recensie van: K. Michel Bij eb is je eiland groter en op 18 maart 2010 van: Mark Boog Er moet sprake zijn van een misverstand

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

31 juli 2017

Het gitzwarte leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer