Agenda

Avond over Josepha Mendels in Tolhuistuin

Van Josepha Mendels, die in haar jaren de Grand Old Lady van de Nederlandse literair werd genoemd, is onlangs bij Cossee haar biografie verschenen Josepha Mendels – Het eigenzinnige leven van een niet-nette dame door Sylvia Heimans en een van haar romans (hoera!) opnieuw uitgegeven.

Als een van de eerste vrouwelijke auteurs was Josepha Mendels (1902-1995) bewust ongehuwd moeder. De joodse vrijgevochten schrijfster hoorde het liefst nergens bij: niet bij feministen, niet bij joden, niet bij schrijvers. Haar eerste roman, Rolien en Ralien (1947) werd zeer goed ontvangen als ‘vitaal en geladen proza’. Er volgden twaalf romans waaronder Je wist het toch, nu heruitgegeven wordt door Cossee. Voor haar oeuvre ontving ze in 1986 als eerste de Anna Bijnsprijs.

Mendels was een flamboyante persoonlijkheid met een droevige geschiedenis en leefde een groot deel van haar leven in Parijs. De moord op haar hele familie tijdens WOII wierp niet alleen een schaduw op haar succes, maar op haar hele leven. Na de oorlog begon ze te schrijven.

Wie was deze vrouw die de verwachtingen van haar omgeving en de maatschappij overwon en haar eigen weg koos? Die de jonge Simon Vinkenoog als minnaar had en Anna Blaman als vriendin?
Op 19 mei praat biograaf Sylvia Heimans en schrijvers Marjolijn van Heemstra en Roos van Rijswijk over haar leven en werk.

De avond staat onder leiding van Jasper Henderson.

 

reserveren: Tickets

19 mei 2016
Aanvang: 20.00 - 22.00 uur
Tolhuistuin, IJzaal
Amsterdam